we wilder matius studio chillya

We Wilder: pentru Pământ. Matius Studio, Chillya și WWF România

Începutul anului 2020 ne-a trezit cu o alarmă aspră dată de natură. Vegetația din Australia dispărea în flăcări, aprinsă de nepăsarea noastră, a tuturor. Și iată-ne în fața realității dure pe care ne-am creat-o. Nu mai putem nega, nu mai putem ascunde faptul că dezastrul ecologic ne găsește în roluri de autori.

Prigoana omului asupra mediului ni s-a așezat în față. De această dată, nu mai avem cum să ne întoarcem capul. Nici like-urile, nici grija față de natură de dragul modei, nici ocazia de afirmare prin valori verzi false nu ajută. E, poate, semnul pe care nu îl așteptam, dar de care aveam nevoie pentru a ne ridica de pe canapeaua comodă a spectatorilor și a face noi înșine ceva – să ne asociem, să ne afiliem organizațiilor care au valoare, forță și impact.

În ultima perioadă, corporații internaționale din zona de retail solicită o adeziune și un CV etic al furnizorului. Iar după modelul lor, suntem și noi, Matius Studio, în rândul celor cărora cu adevărat le pasă. Am făcut primul pas prin Chillya. Aveam nevoie de un downshifting, de reconectarea reală cu natura pentru a ne descoperi valorile autentice. Și continuăm, de atunci, zi de zi, prin decizii asumate, prin atenția față de consum și reciclare, prin sustenabilitatea proiectelor de retail.

 

Împreună, prin We Wilder

Drumul nostru spre valorile verzi a culminat, însă, la finalul anului trecut și la începutul acestui an. A fost o onoare pentru noi să fim cooptați într-o echipă multidisciplinară și, mai ales, foarte inteligentă și ancorată în realitate, sub umbrela WWF România și, în plan secundar, sub patronajul WWF Panda Labs. Ni s-a oferit prilejul perfect prin care know-how-ul dobândit cu ajutorul Chillyei să fie pus în slujba reîntoarcerii la valorile autentice, sănătoase, aduse în lumină prin proiectul We Wilder. Am avut lângă noi echipa Design Thinking Society, organizația EFdeN, AMBASADA și comunitatea din Armeniș. Conștientizarea problemei ne-a adus pe toți alături. Cu o floare nu se face primăvară, dar se poate face dacă împreună începem să plantăm.

Da, consumul poate urma calea sustenabilității. Retailul și ciclul vieții naturale sunt concepte care merg mână în mână atunci când crezi, îți propui și actionezi așa. Iureșul consumului irațional se întrerupe cu fiecare decizie înțeleaptă de a proteja Pământul. Iar după 20 de ani de activitate, știm că studioul nostru are maturitatea profesională de a veni cu soluții concrete și de a alege echilibrul. Care să fie gloria arhitecturii, dacă nu Planeta, cea mai mare casă? Respectul față de ea e singurul preț care ni se cere în timpul vieții. Și nu știm motiv mai bun pentru care responsabilitatea față de mediu e direcția pe care vrem neobosit să o urmăm.