CHILLYA – chilii pentru sfinți urbani

Inspirat de dorința arzătoare de evadare din aglomerația urbană, studioul de arhitectură Matius Studio lansează un nou concept de locuință temporară/sezonieră destinat iubitorilor de natură cât și celor care alocă timpul liber activităților creative, celor care doresc să finalizeze proiecte inspirate, departe de jungla urbană, ori de câte ori li se oferă ocazia.

Chillya este un concept contemporan de reconectare a omului cu natura, cu sine și cu autenticul. În înțelesul etimologic, chilia reprezintă acel spațiu dedicat monahului, acel adăpost singuratic, săpat sau construit simplu, izolat și esențializat pentru a nu distrage atenția de la lucrurile cu adevărat importante. Varianta modernă este o combinație potrivită dintre expresia britanică “chill out” care înseamnă relaxare și pronumele american urban “ya” care inseamnă “tu”. Astfel Chillya este un îndemn la relaxare și la focus pe lucrurile care iți face plăcere să le execuți.

La nivel macro, Chillya reprezintă o formă de aplicare a conceptului danez Hygge.  Termenul definește un mod de viață care păstrează în centrul atenției lucrurile mici dar importante precum timpul petrecut cu prietenii și familia. Hygge este considerat un antimodel pentru stilul de viață urban trecător și este caracterizat printr-o atitudine pozitivă față de oameni și situații.

Prin urmare Chillya se adresează în primul rând downshifterilor, pasionaților de agricultură, îndrăgostiților indiferent de vârstă, artiștilor, handcrafterilor, celor care sunt în căutarea sinelui și a liniștii interioare și nu în ultimul rând iubitorilor de natură.

Chillya este locuința perfectă unde să te retragi în momentele tale de refugiu. “Casa” ca obiect, are drept piesă centrală salteaua de dormit produsă în România, deoarece activitățile pe care urmărești să le practici fie se materializează în natură, fie în atelierele de lucru și creație din zona în care este amplasată.

Nu există o singură locație perfectă pentru Chillya. Obiectul sau ansamblul de obiecte sunt asimilabile ușor zonelor urbane, zonelor rurale, de munte sau în apropierea mării. Design-ul arhitectural contemporan se încadrează în peisaj indiferent unde dorești să-ți petreci vacanța anul acesta, iar materialele și accesoriile de cea mai bună calitate asigură și confortul și bucuria de a te odihni, citi sau asculta muzică. Astfel, pentru serile de lectură specialiștii au ales corpurile de iluminat HUE, de la Philips.

Parteneri:

  • PHILIPS (iluminat)
  • HOLVER (material lemnos termotratat, deck)
  • GREEN FUTURE (saltea si elemente din industria somnului 100% somn garantat & elemente termo- fono izolante)
  • FUNDERMAX (elemente laminate routate)
  • TIMBERKRAFT (manopera)
  • SIKA (hidroizolatii)
  • INNAMORA (Comunicare)
  • ATIP DESIGN

Autor:

MATIUS Studio

Coautori:

Arhitecți: Matius ICHIM, Roberta BOERIU, Florin BOTEA. Dana COJOCARU, Ioana HERISANU, Matei PUTICIU, Oana NASTA GHITA. Doru BOERIU, Florin ENACHE, Dragos EPURE, Florin AURSEI

Designeri: Sergiu Pasciuc, YUNO, Alexandru Grisco, Mădălina Dîrdără

Ingineri structură: Adrian Nicolescu, Inginer Radu TUDOR

Ingineri instalații: Ana-Maria FLORESCU, Isabela GRIGORE

Consultanti: Claudiu STEPAN, Sergiu STAMA, Marius BUICULESCU, Laurențiu IUSEIN, Iulian SANDU, Alina ANDRIES, Virgil VASILE, Radu VIERU, Alin BRANDUSESCU

Detaliile tehnice, AICI.