concurs wall of fame antalis

Despre creativitate, legată nod cu inovația. Idei pe marginea concursului Wall of Fame

De cele mai multe ori, creativitatea se blochează când trebuie să descrie… creativitatea însăși.

Poate de aceea, concursul Wall of Fameorganizat de Antalis – ni s-a părut o provocare la care trebuia să fim, neapărat, părtași. Așa se face că am acceptat propunerea Alinei Penciu (Communication & Marketing Manager Antalis) de a face parte din juriu, convinși că vom învăța și noi, alături de concurenți, lecții valoroase.

Ce-i drept, ne-a convins și tema. Eram curioși să descoperim limite noi ale imaginației în amenajarea unui spațiu creativ în esența sa, cum este și Nod Makerspace.

Pentru că ne dorim să vedem cât mai mulți creativi implicați activ în concursurile din domeniu, vom da formă câtorva simțiri pe care le-am trăit pe parcursul jurizării.

 

Prima dintre acestea: creativitatea poate căpăta atâtea forme câți oameni o exersează.

Fiecare proiect ne-a dus într-un nou univers, în care semnificațiile obișnuite nu se mai aplică by default. De aceea, a trebuit să trasăm câteva linii și argumente clare ca să alegem ideea câștigătoare. Am apreciat amenajările luminoase, marcate de flexibilitate și ludic – am vânat ideile ieșite din tipar, ideile ce integrează fiecare element într-un concept unitar. Am descoperit că același cuvânt relevă perspective distincte în funcție de ceea ce cunoaștem deja. Am observat cum aceleași indicații dau naștere unor creații unice și ne-am bucurat să fim parte din acest proces.

 

Numărul doi: soluțiile creative sunt cele ce integrează „necesarul” și „plăcutul” pe aceeași planșă, strângându-le nod.

Concursul Wall of Fame a venit cu câteva cerințe clare: amenajarea trebuia să conțină cel puțin 3 folii COALA, iar designul sălii trebuie să se preteze la toate activitățile ce se desfășoară aici. Proiectul câștigător, realizat de Laura Pietrușel, ne-a demonstrat că nimic nu e imposibil dacă știi să îmbini eficient planuri individuale. O masă clasică de consiliu poate deveni o masă de ping-pong atunci când cauți relaxarea. La fel, materialele din portofoliul Antalis s-au potrivit mănușă pentru fiecare element desemnat de câștigătoare.

Ne-a plăcut mult lumina din încăpere și sistemul prin care lampa se decupa, practic, din tavan. Tabureții au luat forme de cilindru sau prismă și și-au găsit loc chiar în peretele de culoare solară. Nevoile specifice pot transforma mobilierul, care se escamotează rapid atunci când vrei un spațiu mai mare.

 

A treia noastră remarcă: realitatea făurește ceea ce gândul doar proiectează.

Să-ți vezi conceptul transpus în spațiul tridimensional și timpul prezent poate fi premiul suprem pentru cei ce desenează amenajări. Laura a avut ocazia să pășească, alături de toți ceilalți participanți la Gala de pe 21 februarie, în spațiul imaginat chiar de ea. Am citit zâmbete sincere și optimism pe chipurile concurenților, ceea ce ne spune că scopul proiectului a fost îndeplinit. De nu ne credeți, puteți privi galeria de imagini și extrageți propriile concluzii.

Pentru că ne-am dorit să învățăm, concursul Antalis este, pentru noi, o lecție frumoasă despre creativitate. Să fim jurați a fost o oportunitate de a înțelege, din nou, că limitele există doar pentru a fi depășite, iar imaginația este un univers mult mai cuprinzător decât universul fizic. Nu ne rămâne decât să felicităm organizatorul concursului, câștigătoarea de anul acesta și tot participanții. Mulțumim, fiecăruia-n parte, pentru această experiență.