scrisul, ziua mondială a scriitorilor

A mare de tipar

Câteodată, cred că toate proiectele omenești de pe planetă s-au sădit, de fapt, prin clasa întâi. Când hârtia și creionul, pentru prima oară, ne-au deschis o poartă. Când Ana a început să aibă mere, iar noi, visuri de înălțat. Când coala de hârtie era parcă prea goală și prea albă, dar cuvintele tot mai ușor de împăcat.

Știm cel puțin o zi din an, purtată de primul suflu al primăverii, care ne-amintește că scrisul e, de fapt, un dar. E Ziua Mondială a Scriitorilor, adusă de 3 martie. Ne place să credem că, pentru toți cei ce iubesc să coacă planuri, ea e de fapt aniversarea noastră. Scrisul nu e o excentricitate. E un instrument la îndemâna tuturor.

 

„La început a fost cuvântul”

Poate prea des uităm că tot ce azi ne umple de uimire a pornit – ca orice lucru – de la un ceva infim, fragil, mărunt. Cel mai înalt arbore a fost, odată, un grăunte. Cel mai impozant zgârie-nori s-a clădit pornind de la o cărămidă. Pictorul pe care îl admiri a învățat, într-o zi, care sunt principalele culori. Și cel mai lung roman, tot cu o literă începe. Nu-ți trebuie talent pentru a deveni un creator.

Cine nu are un jurnal, să-și cumpere! Nu de alta, dar când gândurile dau năvală, tare-i bine să întinzi năvodul. Mințile sunt, mai mereu, pe fugă. Dar c-un creion și-o foaie la îndemână, până și celor mai creative dintre ele le poți veni de hac.

 

Scoateți o foaie de hârtie!

Câte agende așezate în genți, atâtea planuri curajoase care așteaptă să-și facă loc în interiorul lor. Câte foi rupte și strivite mototol în pumn, atâtea idei ghemuite-n ele. Câte mâini nesigure, câte temeri, câte fraze retezate de-o mâzgăleală-paravan, atâtea povești atâtea proiecte, atâtea ecuații aduse la liman.

Pe 3 martie, te sfătuim să îți alegi un creion și să-i faci loc într-unul dintre buzunare. Lasă în urmă teama de a fi citit, uită de gândul de a fi judecat. O foaie nu mai e goală, atunci când pe ea apare primul semn. Din rânduri strâmbe, din litere (ne)cioplite s-au născut cele mai mari creații. De ce nu te-ai convinge singur? Doar nu ne-ai crede… pe cuvânt.