Fără veste, la Nod Makerspace
Pe neașteptate. Așa vin, de multe ori, experiențele care ne inundă cu emoție. Nu, nu mi-a luat mult să mă conving. Vizita pe care am făcut-o la NOD Makerspace, la final de program, când am descins neanunțat, a fost îndeajuns.
Acolo, pe fosta platformă de industrie a bumbacului, creativitatea e cea care a preluat și ocupat spațiul etaj cu etaj, atelier cu atelier. Munca la masă, banc sau mașină se îmbină firesc cu deschiderea spre ceilalți, cu dorința de a co-crea alături de creativii din zonele artistice conexe. Lucrul cu lemnul, hârtia, metalul sau betonul adună laolaltă vecini de breaslă care “coautoresc”. Tot ei descoperă că pot integra cu artă tehnologia – sunet sau corpuri de iluminat – în obiectele pe care le produc. O rețetă potrivită, cred eu, pentru a regăsi produsele lor la “Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs”, lucru care mi-ar produce o enormă și plăcută surpriză. La același eveniment, pe 25 noiembrie, va fi prezentă și Chillya, la invitația Revistei Atelier.
Arhitecți, designeri de produs, designeri de amenajări interioare – toți își găsesc locul la NOD Makerspace. Pe ei îi găsim și la biblioteca de materiale, pentru că cele două “dotări” lucrează în simbioză. Inspirația și materialele din bibliotecă se mută în hub și prind formă cu ajutorul echipamentelor din dotare (laser engraving & cutting, 3D printing, CNC router, plotter, cuptor de ceramică, echipamente de prelucrare a lemnului și a metalului). Freze, mașini de găurit, mașini de sudat și altele cărora le pierzi șirul se închiriază contra unei sume per oră sau per proiect. Intervalul orar și gradul de ocupare al atelierului influențează, probabil, costurile.
Dacă am avut un ghid la NOD Makerspace? Cu recunoștință, da. Aici intră în scenă Bogdan Maltezeanu sau Bobby, cum îl știu creatorii. Un arhitect plin de elan, care-și ocupă dibaci timpul cu proiecte ale hub-ului și se asigură de buna funcționare a echipamentului. Fără șovăială, mi-a prezentat insight-uri din NOD Makerspace și m-a introdus în atmosfera locului. M-am bucurat să le descopăr lucrările sau chiar să-i văd la lucru pe Daniel Rădulescu, Rareș Sămpăleanu, Patricia Erimescu, Dragoș Motica, Cristian Vasile. Am simțit cu vizita mea și energia altor creativi – chiar și fără prezența lor – care pun în mișcare lucrurile bune care se întâmplă în hub. Tania și Florin, doi dintre inițiatorii NOD Makerspace, sunt fără doar și poate motorul principal. Alături de ei, Bogdan Vatamanu, Ioan Moldovan, Mihai Bugu și Nicu Lupu susțin activ inițiativele creative.
Prin oameni ca ei, soluțiile sunt mereu la îndemână într-un mega atelier, într-un nod, în ceea ce astăzi denumim hub. Numai dacă nu vrei, nu poți să înveți de la colegi cum se vopsește, cum se decupează, cum se comportă un anumit material la diferite prelucrări. Dovada mi-a făcut-o Bobby, la curent cu cele mai bune soluții de lipire pentru literele care dădeau să părăsească Chillya. “Lipiciul ăsta-i “sfânt”!”, mi-a zis, în timp ce aplica aditivul. „Unde pune el mâna, pune și Dumnezeu mila!” mi-am zis eu, privindu-l.
Vorbele cu haz au fost numai o parte din ingredientele care m-au făcut să mă simt ca-n facultate. Am văzut foarte multe spații ale creativilor în care lucrau cupluri, el și ea, ceea ce m-a trimis puțin în trecut. Mi-am amintit cum pasiunile comune legau prietenii amoroase între cei care cooperau la un proiect pe o perioadă mai lungă de timp. Voia bună îmbinată cu munca mi-a stârnit nostalgii.
Cred cu adevărat că NOD Makerspace e atelierul evenimentelor din oraș. Nimic din ce se petrece în domeniul creativ nu este distant de ceea ce se întâmplă în hub. Fie că vorbim de designeri sau de creații care s-au născut acolo, la un anumit nivel inspirația își ia avântul la NOD Makerspace. În asta, cred eu, stă utilitatea și sustenabilitatea proiectului. După părerea mea, ceea ce se petrece în acest loc a reînviat o adevărată platformă, iar ceea ce am descoperit prin vizita mea neașteptată mi-a confirmat, din nou, că așa este!