wewilder

Desenăm cu WeWilder. O nouă față a iubirii față de natură

Între a privi spre orizontul așteptărilor noastre și a ne plasa în mijlocul acțiunii, am ales aproape întotdeauna cea din urmă variantă. Caracterul nostru de makers, de creatori de experiențe și inovatori ne-a plasat adesea în povești cu un potențial de nemărginit. În unele dintre acestea avem onoarea de a juca chiar rolul de co-autor, așa cum se întâmplă în cazul WeWilder și a chiliilor ce se construiesc chiar acum în zona Armenișului.

Aflați la punctul de intersecție al arhitecturii cu tehnologiile inovatoare și obișnuiți cu ritmul precipitat al retailului, o alegere pro-natură ar putea părea neobișnuită pentru unii. La Matius Studio suntem convinși însă că este responsabilitatea noastră să alegem tehnologii sustenabile și soluții atente cu natură-mamă. Suntem foarte conștienți că orice material utilizat trebuie să aibă o amprentă cât mai redusă a carbonului emis în atmosferă și încercăm să ne bazăm deciziile pe această abordare.

Ce putea să fie mai frumos, deci, decât să dăm societății înapoi și să contribuim la consolidarea  acestei categorii de proiecte prin resursele și know-how-ul nostru? Cu atât mai mult  cu cât știm că principala „cheie” a acestui proiect sunt tot un soi de arhitecți,  doar că domeniul lor de specializare e natura. Vorbim, bineînțeles, despre zimbri – supranumiți adesea „arhitecții pădurilor”.

 

De la Sat Bătrân la WeWilder

Imaginea satului românesc de demult ne este tare dragă și am da oricând orașul pentru atmosfera tihnită a unei comunități mioritice. Iar Sat Bătrân din comuna Armeniș poartă pe umeri toată istoria zonei, dar se ancorează în același timp și în realitatea contemporană.

Să începem însă așa cum se cuvine această poveste. Odinioară, Sat Bătrân era recunoscut pentru hărnicia oamenilor și numărul mare de animale pe care fiecare le avea în gospodărie. Odată cu trecerea timpului, animalele și, mai apoi, oamenii s-au tot împuținat. Astăzi, satul este – așa cum îi spune și numele – îmbătrânit și din ce în ce mai gol.

Îi redau totuși viața proiecte fresh, ca WeWilder,.care își propun să re-sălbăticească contextul în care omul contemporan va face pace din nou cu natura, cu pământul și viața în general. Inițiativa acestui proiect aparține celor de la PandaLabs – o ramură mai fâșneață și inovativă a WWF.(World Wide Fund for Nature) – care a facilitat reîntoarcerea treptată în natură a mai multor exemplare de zimbri în Munții Țarcu. An de an, aceștia au început să se înmulțească și să populeze pădurile din apropierea Sat Bătrân, iar zona a devenit o atracție turistică pentru pasionații de natură.

WeWilder este o continuare a unui vis îndrăzneț,.care își propune să le ofere oamenilor o experiență autentică a satului românesc și a împrejurimilor sale.

O experiență care să îmbine mâncarea tradițională și apusurile feerice cu preocupările zilnice ale omului contemporan. Astfel s-a născut ideea unui spațiu de co-working realizat responsabil,.sub semnătura arhitecturii invizibile și a grijii pentru flora și fauna din proximitate.
S-au adunat în jurul ideii o mână de oameni creativi și frumoși – la trup și la suflet – cum rar am mai întâlnit: arhitecți, cum sunt Krisztina Bokos, Alexandru Blănaru, Miodrag Stoianov, urbanistul Ioan Moldovan, ingineri, designeri – Christof Krattiger, Zsolt Bogdan, Mihai Toader Pasti, peisagiști (Tiberiu Cherecheș), împreună cu oamenii creativi ai Design Thinking Society (Cătălina Bănuleasa, Tudor Juravlea) și, bineînțeles, voluntarii și coordonatorii și responsabilii WeWilder (Oana Mondoc, Alina Floroi). Împreună, am trasat conturul unui spațiu marcat în egală măsură de tradiție și inovație.

Proiectul este la început, așa că povestea abia acum se scrie. Efortul nostru – mare, mic – urmează a fi cuantificat de către comunitatea ce se va dezvolta la marginea sătucului Sat Bătrân.

Viața în chilie, la margine de sat

Pentru noi, Matius Studio, WeWilder este mai mult decât un proiect inovator. Acesta poartă urmele unui vis împlinit, sub forma primului ansamblu de chilii devenit realitate.

Chillya s-a născut acum mulți ani – și poate că a stat un pic mai mult decât trebuia la sertar. Încă de la primele schițe, chilia a fost creată ca un spațiu de reflecție, de evadare din urban și aglomerație. Natura este în „natura” Chiliei,.iar feedback-ul pe care l-am primit încă de la început ne încurajează să credem că un astfel de proiect era necesar.

Tot spiritul nostru de makers a marcat evoluția Chiliei, căci aceasta a trecut rapid de la varianta prototip către o versiune 2.0,.adaptată și mai mult realității contemporane. Și tot această iubire față de natură ne-a adus alături de WeWilder,.căci am descoperit cât de mult se asemănau viziunile noastre. Dintotdeauna, am considerat și ne-am dorit ca fiecare chilie să fie ombilical legată de comunități existente. Așa a apărut Chillya 3.0, cea de la Armeniș, iar împreună cu ea și o soră mai mare.– Zâna, concepută ca spațiu de coworking și amplasată în centrul așezării ce se formează la marginea satului Bătrân.

WeWilder nu doar confirmă potențialul proiectului Chillya,.ci ne arată și cât de ușor este să implementezi o idee simplă și să o adaptezi la un context extrem de complex și variabil,.cum este satul românesc și cum este ideea de coworking. Suntem mândri că avem, astfel, primul ansamblu de chilii menit să dăinuie împreună cu satul de care este conectat. În același timp, suntem recunoscători tuturor celor ce ne-au ajutat să șlefuim acest proiect.și să îi oferim amprenta munților în care este amplasat.

Cel mai mare aport pe care l-a avut WeWilder asupra noastră a fost participarea directă,.implicarea și expunerea studioului către un grup multi-profesional și internațional de specialiști. Am cunoscut aici o paletă atât de variată de ochi strălucitori și minți strălucite, ce ne-au adus o bucurie fantastică și ne-au oferit șansa unei îmbogățiri profesionale și spirituale cu care te întâlnești o dată în viață.

În finalul acestui articol, n-am putea spune altceva decât „Mulțumesc!”. Tuturor celor ce ne-au fost alături pe parcursul proiectului și celor ce ne-au dat inspirație. Așteptăm cu bucurie prima vizită în chiliile din Armeniș și vă încurajăm,.cu drag,.să explorați nuanțele sălbăticiei din munții Țarcu, în cea mai nouă autentică formă de co-working pe care WeWilder o propune.

FOTO: Răzvan Dima, Bogdan Comănescu, WWF Romania și Matius