Vineri, cea mai frumoasa zi dupa Luni

Vinerea si lunea sunt cele mai frumoase zile din saptamana. Nu ma pot hotari care dintre ele este cea mai frumoasa pentru ca deja simt ironia in privirile tale: LUUUUUNEA?! Hai sa vedem: imi place vinerea pentru ca e ultima zi de lucru din saptamana si ii urmeaza doua zile in care pot sa fac ce vreau eu, chiar sa-mi dau telefonul pe silent si sa-l ‘uit in masina’. Vinerea merg mai nou, la Epure la Cafenea, sa-l ascult pe Bogdan Husanu cum citeste tot felul de proze scurte si nuvele. Povesti sa le numim…

Mi-aminteste de copilarie, cand pentru ca nu stiam sa citesc inca, ascultam povesti. Si stateam cuminte. Iar ideea asta de a mi se citi povesti la cafenea, la etatea de 33, imi da o stare de fericire fantastica. Daca n-ai incercat tipul acesta de entertainment, ar trebui sa o faci. In grup e mai fain… Simti sala cum sta cu respiratia taiata in asteptarea unui deznodamant sau razi cu ‘celelalte mese ‘de subtilitatile dialogurilor. Si fata de un film sau teatru chiar poti sa intervii… sa te bagi in seama interesant daca simti nevoia. Eu sunt genul care o face, sperand ca nu deranjez cititorul sau pe ceilalti consumatori. De cele mai multe ori, interventiile mele se lasa cu bocete de ras cu lacrimi. Asa ca pot sa spun ca particip creativ la serile astea.

Uneori sunt doar in rolul de fotograf, deci pozele astea pe care te-ai uitat mai sus eu le-am facut, dupa ce i-am dat readerului (sau speakerului) o carte la care tin foarte tare, un volum de corespondenta de-al lui Karl Marx. Cartea asta o am de la Piatra Neamt, dintr-o alta cafenea, destul de celebra. E o alta poveste, dar ma opresc aici.

Bogdan Husanu seamana foarte tare cu doi oameni, fratii M., doi romani de etnie maghiara cu care m-am imprietenit foarte tare. I-am spus asta lui Bogdan si s-a bucurat. Ti-am spus-o si tie sa nu ai impresia ca Bogdan nu ar semana cu cineva de pe lumea asta. Uite ca seamana. Si… nu cu unul. Cu doi! Da: doi frati atat de interesanti si buni ca mi-ar placea sa fie si fratii mei. Sa revin: acest Bogdan este regizor de lecturi sau ceva. Nu e putin lucru sa stii sa citesti o poveste. Sau…sa stii sa citesti in genere in fata unui public. Pentru asta sunt oameni care pot regiza chiar lectura de text, iar Bogdan face asta cu foarte multa pasiune. Mi se pare foarte complexa si frumoasa meseria asta. Nu stiam ca exista meseria asta, asa cum nu stiam ca sunt designeri de sunet de portiere sau designeri de fir de textile.

Nu am terminat inca cu Bogdan. As mai zice ca mi se pare foarte bun profesional. Sigur este si foarte citit si sper sa ma ajute la proiectul meu cu magazinul PERFECT, in care vanzatorii sa joace un rol. E cea mai noua si mai tare gaselnita in vanzari, iar eu o voi dezvolta. Impreuna cu acest Bogdan si cu Tanarul Botezatu daca nu pleaca de tot din tara la vara.

Gata. Sa-ti zic si de ce mi se pare lunea frumoasa. Lunea e frumoasa pentru ca vine dupa chinuitoarea zi de Duminica, o zi foarte trista in care te gandesti cat de groaznic e ca s-a terminat cu distractia si incepe o noua saptamana, de care ne e un pic teama.