Un film cu orizonturi vii. Urga

Rusia. Intinsa, linistita si sovietica. Omul nou face cunostinta cu traditia unor populatii ale caror pamanturi si destine au fost pur si simplu inghitite de catre Marele Imperiu. Departe de a fi un film trist, Urga nu este un film comod. Il recomand cu mare caldura celor cauta raspunsuri la provocarile actuale, provocari precum internetul, retelele sociale.

Interesant este si cum reuseau sa strapunga bariera traditiei seculare, icoanele culturii capitaliste si cum modeleaza ele destinele unor populatii destul de ferite contactului cu civilizatia in general si cu cea occidentala in special. Acum imi dau seama ca ciobanii acestia nomazi (aproape ca este pleonastica asocirea cioban-nomad) aveau mai multe elemente de influenta vestica (capitalista) decat ruseasca.

Acest film ma duce cu gandul si la satele romanesti de imediat dupa revolutie, dar si la lucrarile lui Adrian Gorea un prieten de-al meu din Iasi, care a mixat inconstient la varsta copilariei surprizele de la bomboane si gume cu icoanele de sfinti ortodoxe. Rezultatul? Apoteoza lui Tom si Jerry si a lui Bugs Bunny.

Fac aceste scurte introduceri desi nu sunt nici Irina Nistor si nici macar Tudor Botezatu, ci un cautator de imagini si lumi. Iar imaginile din Urga m-au linistit si m-au bucurat. Daca reusesti sa-l descarci, vizionare placuta!