I Served The King Of England

‘In slujba regelui Angliei’, acesta este filmul cu care inaugurez capitolul despre Filme din jurnalul meu on line. Jirí Menzel, regizorul cu nume ciudat care s-a indeletnicit cu aceasta frumoasa poveste, alege o nota usor ironica de a relata la persoana I, parcursul abracadabrant al devenirii personajului principal Jan Díte. Acest tinar ajunge, aparent fara mari eforturi si chiar usor nefiresc sa detina o avere fabuloasa, traversand perioade de criza financiara mondiala, Marele Razboi si chiar detentia.

Ce-l recomanda ca un film ce trebuie vazut chiar si de oamenii de cifre/bani, sunt fetisurile uluitoare cu covorul de bani pe care si-l ‘tesea’ cu minutie si nesfarsita placere seara inainte de intalnirile amoroase cu rapitor de frumoasele cuceriri feminine, sau felul in care ‘semana’ maruntisul zornaitor in jurul meselor celor bogati tocmai pentru a-i ironiza si chiar umili.

A AVEA este o nevoie pur umana, de negasit la pesti sau copaci. Totusi, noi oamenii avem aceasta sete nebuna si insatiabila. Expresia ‘when there is blood on the streets, buy properties’ nu poate fi mai putin potrivita si actuala decat aici, in filmul acesta atat de zbuciumat dar si bine temperat de aparitia in paralel a batranului Jan Díte, mult mai impacat cu sine si cu lumea decat imaginea sa din tinerete. Si mult mai AVUT in opinia mea.

Poti cumpara acest film de pe la Carturesti sper, sau sa incerci sa-l descarci de pe un torrent. Astept parerea ta si chiar sugestii despre filmele care te-au captivat, transformat, imbogatit.