Venetia: Bienala si mult comert

La Venetia, Criza Economica s-a dizolvat in Laguna sau nici macar nu a ajuns, pentru ca a alungat-o briza sau turistii. E incredibil cat de veridica este formula: cu cat ai mai multi bani si faima cu atat vei deveni mai bogat si celebru. Venetia a fost si ramane unul dintre cele mai vii puncte turistice ale Europei. Am mers aici impreuna cu colegi de-ai mei arhitecti pentru Bienala de arhitectura si inevitabil am cunoscut si latura comerciala a orasului. Poate un pic prea comerciala….

Oriunde ma uitam in jurul meu vedeam doar cete de turisti sau doi trei localnici plictisiti si apatici. Da, ceea ce nu au reusit invadatorii secole la rand, au reusit turistii din plin: cucerirea, invadarea, devorarea orsului. Nimic din Venetia nu mai apartine Venetiei. In majoritatea lor, toate lucrurile mi se pareau false. Precum de pilda zambetele pentru poza ale turistilor, emotiile disimulate ale iubitilor ce se plimbau cu gondolele doar ca sa bifeze acest target, ca mastile lucrate in China, Albania ori poate Romania.

Cred ca am ajuns cu vreo 50-60 de ani prea tarziu in acest venetian oras. Poate ca dupa o epidemie de holera as fi gasit un oras mai autentic… de fapt filmul ,Moarte la Venetia ‘ se poate turna in fiecare zi pentru ca eu am simtit ca in fiecare zi un localnic murea de inima grea la Venetia. Totul din cauza turismului, a preamultului.

Negutatorii din Venetia (chiar!!! Trebuie sa (re)vezi filmul!) vand atat de bine cred, incat isi permit sa inchida magazinele sambata, duminica sau oricand vor ei. Cred ca orice ar vinde si in orice conditii, tot ar avea succes. De aceea magazinele lor arata la fel ca acum 4-5 -10 ani sau chiar mai mult.

Ceea ce m-a bucurat insa este ca nu am gasit mall-uri in acest oras. Nu am vazut marile branduri internationale sugrumand comertul local. Mi-o fi scapat oare piciorul in afara unei ZARA, unui Deichmann, sau stiu eu ce alt ‘mare’ brand international? Or fi legi care interzic aceste lanturi sa intre in cetate sau pur si simplu nu au gasit spatii mai mari de 200 de mp sa se infiltreze? Ma indoiesc…ramane de analizat. Poate ca este o lectie de lupta a producatorilor locali impotriva tiraniei globalizarii si a marilor retaileri multinationali. Repet: te studiat!

Oricum, Venetia m-a dezamagit, desi am si pareri pozitive, pe care ti le voi povesti in urmatorul articol despre Bienala de la Venetia.