Hotii din magazine

Sa fii copiat ca retailer este un compliment. Sa fii furat este o certificare a succesului dincolo de incasari si de notorietate. Tocmai pentru ca se cheltuie energii fantastice si resurse coplesitoare economic, voi propune clientilor mei desfiintarea tuturor sistemelor de supraveghere video si antiefractie.

Cand desenez un magazin vine inevitabil si momentul curentilor slabi, a sistemelor de supraveghere video si de prevenire a efractiei si a furtului de produse. Este aproape inuman ca orice retailer sa aibe la intrarea in magazin doua, trei, cinci noua PORTI ciudate. Sa troneze si sa coabiteze impreuna cu produse de vestimentatie.

Dar… ne-am obisnuit cu ele si intra in reflex gestul de a le desena, de a le vedea in magazin si de a le plati. Totusi, orice cost din magazin, se va reflecta in pretul produsului de pe raft sau umeras. Sistemele de antiefractie sunt o povara si un stress fantastic, iar asta se poate limita ca influenta prin decizii mult mai sincere dar mai inalte spiritual: cum ar fi sa dispara aceste sisteme antifurt? Cum ar fi sa investim acesti bani in educatie si in actiuni sociale?

Hai sa vedem cat costa ele ca investitie initiala: proiectare, aprovizionare, montare, mentenanta, persoane care sa le gestioneze ca si echipamente, timp fizic de a le aplica, spatiu fizic ocupat de echipamente, curent electric risipit etc etc etc… Sunt mii si mii de euro/shop, care se risipesc in retail pentru a preveni (nu pentru a stinge) acest flagel. Cand eram la inceput de drum, nici nu stiam de existenta lui UTI, a lui Avitech sau a lui Helinik.

Hotii din magazine sunt mult mai complex de definit si inteles: sunt persoane deghizate in clienti, sunt clienti, sunt vanzatori care fura sau chiar paznici care fura. E foarte interesant cat de ridicol este ca atunci cand esti furat ca retailer, vine politistul si-ti da amenda: de ce nu ai avut plan de paza sau sistem antifurt?!!! De ce?!!!

Pentru a nu o lua razna, am preferat sa cred in aparenta mea naivitate ca daca ti se fura produse e semn ca esti cautat in piata, lumea se va fali cu produsele tale. Daca insa ti se fura banii din incasari de catre proprii angajati, daca ti se fura telefonul tie ca vanzator sau mai grav, daca paznicul iti fura mi se pare ODIOS… Iar acestea se intampla si nu stiu ce sa fac mai mult.