The dark side of light

Expediția pe care am făcut-o pe tărâmul luminii Artemide ne-a dus, în mod inevitabil, și în bucătăria acestui brand, în atelierele de producție a lămpilor. Am fost plăcut surprinși de atenția la detalii, de rigurozitatea procedurilor de testare a produselor și de monitorizare a activității. Ne-a impresionat, în primul rând, faptul că roboții și mașinăriile nu au împânzit atelierele, ci, dimpotrivă, o mare parte din procesul de producție este realizată handmade.

Am parcurs fiecare zonă și încăpere cu o curiozitate aproape copilărească, reușind să străbatem, pas cu pas, drumul unei lămpi de la crearea acesteia, până la împachetare- și livrare-. Am observat cum se asamblează obiectele, cum sunt vopsite în câmp electrostatic, cum sunt tăiate cu CNC. Am parcurs o zonă unde lămpile sunt testate prin expunere la temperaturi mult mai ridicate decât cele obișnuite și sunt pornite non-stop, pentru a verifica fiabilitatea acestora. Prin aceste teste, specialiștii pot detecta eventualele îngălbeniri ale părților componente sau mirosuri ciudate pe care condițiile extreme le pot crea.

Am avut privilegiul să vedem cum sunt realizate testele de fotonometrie, iar utilajele din această zonă trimiteau, oarecum, către filmele science-fiction prin aspect și performanță. Aceste dispozitive măsurau fluxul luminos, caracteristicile de temperatură și culoare a lămpii, intensitatea luminoasă la sursă, cât și în jurul acesteia. În urma acestor teste, rezultă un plug-in pentru proiectanții de specialitate și lumino-tehnicieni. Cu alte cuvinte, acest soft ne ajută ca, atunci când introducem un obiect de iluminat într-un proiect să știm care este fluxul luminos și nivelul de iluminare pe care acesta le va produce după instalare.

Testarea lămpilor din portofoliul Artemide continuă într-o altă zonă, unde acestea sunt supuse la un mediul agresiv cu raze UV, precum și la curenți de aer cu umiditate și salinitate ridicată. Astfel, sunt preîntâmpinate și eliminate situațiile care ar putea să distrugă învelișul de vopsea și cojirea acesteia. Următorul pas este constituit de testarea la electromagnetism și la eventualii curenți reactivi ce ar putea fi generați în sistemul de alimentare cu curent electric. Un aspect foarte important pe care cei de la Artemide pare că l-au înțeles corect este acela că pentru orice produs, durata de viață și fiabilitatea este influențată de modul în care transformatoarele și sursele de alimentare funcționează în realitate.

Așa cum era de așteptat, niciun detaliu nu este lăsat la voia întâmplării, iar fiecare dintre obiectele ce părăsesc halele de producție Artemide garantează standarde înalte de calitate și rezistență chiar și în condiții nefavorabile. Cel mai drag ne-a fost atelierul de machetare – un spațiu viu în care oamenii sunt setați să îmbunătățească, să caute soluții mai performante și să nu se mulțumească cu ceea ce au obținut deja.