Istoria designului românesc în 100 de obiecte

Cu ocazia anului centenar, Bucureștiul a fost cuprins de o ploaie de evenimente, care de care mai impresionante prin artificiu și concept. Seara de 23 octombrie am dedicat-o expoziției „100 de ani. 100 de obiecte. Design Românesc”, organizată de Mater, în sediul lor de pe Splaiul Dâmboviței. Ca întotdeauna, aceștia au surprins prin viziunea avangardistă și nu putem decât să lăudăm această inițiativă a proiectului. Au reușit să creeze un eveniment mai mult decât onorabil, cu o expoziție dichisită și o organizare bine pusă la punct, toate acestea într-o limită restrânsă de resurse financiare și de timp. Documentarul din introducere, broșura de prezentare și informațiile din partea echipei Sabinei Baciu au fost detalii de efect pe care le-am observat și apreciat.

Cu o colecție de obiecte mai mult nostalgică decât glorioasă, expoziția a fost o ocazie deosebită să percepem istoria creativității din designul românesc. Aici am găsit momente și obiecte ce intersectează vechiul cu noul, contextul social cu cel politic, atipicul cu banalul, ajutându-ne să observăm ce a fost și nu mai este ori s-a transformat. Vorbim despre acele obiecte produse în ultima sută de ani care s-au păstrat, căci multe au dispărut din uzul obișnuit, fabricile de producție s-au închis ori s-au reconvertit.

Ce spun ultimii 100 de ani în materie de design despre noi? Ne definește atracția pentru tradiție și mândria pentru ceea ce ne aparține. Dintr-o „bibliotecă” imensă de obiecte vechi, ne-a făcut plăcere să analizăm și să discutăm cursul firesc al evoluției designului în România. Ne-am strecurat privirea curioasă printre detalii și am schițat un top pe care vrem să îl împărtășim alături de voi.

Despre designul instrumentelor de scris românești se povestește prea puțin și, tocmai de aceea, ne-au atras atenția stilourile Flaro, fabricate în Sibiu. De asemenea, o atracție plină de bucurie pentru copii și nostalgică pentru cei mari, a fost renumitul joc Piticot. Acum este preluat și revigorat de Noriel, liderul de piață în industria de jocuri și jucării din România, unul dintre clienții noștri de retail din portofoliu. Am mai trecut pe lista noastră de obiecte preferate și Revista Cutezătorii, pick up-ul muzical creat la Tehnoton-ul din Iași, lanterna Elba făcută în Timișoara și nelipsita machetă a mașinii Dacia 1100. Am întâlnit în cadrul evenimentului nume importante ale design-ului românesc: Mihnea Ghinduș, Constantin Goagea, Dragoș Motică. Spre bucuria noastră, am regăsit în colecția de obiecte contemporane și un produs Musette, un brand românesc contemporan creat de Cristina Bâtlan.

Ne-a plăcut nespus de mult să participăm la eveniment și ne rămâne să așteptăm cât mai multe inițiative de încurajare a designului românesc.