spații comerciale la cheie

Spații comerciale la cheie – cu cine construim un magazin?

Fie că ești la început de drum, fie că vrei să faci un refit spațiului comercial,  va trebui să-ți pui la un moment dat întrebarea din titlu. Decizia va aduce după sine și mai multe întrebări, unele pe care chiar nici nu le-ai intuit vreodată. E recomandat să lucrezi cu un antreprenor general, sau să cauți singur echipe distincte pentru fiecare componentă a magazinului? Cum poți controla costul și timpul execuției? Dar calitatea acesteia? Cum te poate ajuta un contract de colaborare cu o firmă de amenajări specializată pe amenajarea spațiilor de retail? Vom încerca să îți oferim câteva variante de răspuns la aceste curiozități pe care, credem noi, orice retailer le-a avut la un moment dat.

Bineînțeles, înainte de a răspunde trebuie să trasezi clar specificul spațiului pe care îl creezi si cel mai bine ar fi sa te asiste un specialist, fie acesta un arhitect, un designer sau măcar un om tehnic ce a mirosit aer de șantier la viața lui. În cazul în care ai doar un boutique de amenajat, ai putea încerca să-ți „gospodărești” singur cheltuielile pentru fiecare parte componenta în parte: vitrina magazinului, ruloul de închidere, pardoseli, compartimentări și zugrăveli, instalații de climatizare și instalații electrice, sisteme de detecție și stingere în caz de incendiu, mobilier comercial, firmă luminoasă, corpuri de iluminat și multe altele ce se dovedesc necesare.

Dacă, în schimb, intenționezi să deschizi mai multe magazine, în diverse locații din țară, este bine să te gândești la o echipă dedicată acestor activități. Există retaileri care și-au creat o echipă/firmă proprie de amenajări: Grupul Zara, Benvenuti, Gatta, etc. Mulți alți retaileri au decis să externalizeze total aceste servicii către firmele de amenajări specializate, ce pot oferi execuția integrală a unui spațiu comercial cât și – foarte important – garanții post-execuție, respectiv mentenanță postgaranție.

Indiferent de locație, termen de finalizare, complexitatea lucrării sau alte preferințe (termene de plata de pilda), aceste firme sunt capabile să îți ofere un spațiu comercial „la cheie”. Experiența noastră de arhitecți în această nișă a arhitecturii de retail, ne-a adus în mod frecvent în contact cu astfel de firme,  dintre care putem aminti pe cei de la Lavobad, Duo Design, Ergorom, iar lista poate continua încă. Unele s-au orientat după criza din 2008 către alte tipuri de lucrări, altele s-au dizolvat.

Fiecare dintre aceste nume de companii au format de-a lungul vremii echipe complexe de specialiști în amenajări, care au setat noi standarde pentru tot ceea ce înseamnă mall, galerie comercială sau magazine stradale din România. Fără să exagerăm, sute de mii de metri pătrați au fost amenajați de-a lungul ultimilor 15-20 ani, de către fiecare firmă în parte. De la lună la lună și de la o lucrare la alta, firmele de amenajări au învățat etapele lucrărilor, diversele categorii de clienți și specificul fiecăreia dintre acestea. Astfel, au devenit adevărate „mașini de construit”. Nu este exclus ca unele dintre aceste firme să primească un simplu SMS cu o locație anume, iar la distanță de două săptămâni să constați că s-au deschis două noi magazine în Băneasa Shopping City, la Shopping City Oradea sau în Palas Mall Iași.

Subiectul amenajării spațiilor comerciale va suscita, întotdeauna, un interes deosebit, iar acest lucru este datorat domeniului în continuă expansiune și schimbare despre care discutăm. Intervin în discuție coordonate importante cum ar fi termenele de execuție, condiții de plată, garanții de execuție, asigurări pe perioada construcției etc. În același timp, vorbim despre un domeniu unde pasiunea își spune cuvântul, iar rezultatele excepționale sunt legate de calitatea umană, dotările tehnice, experiența fiecăreia.

Experiența MATIUS Studio cu firmele ale căror nume le veți regăsi în lista de mai jos are la bază respectul profesional, orientarea către soluții, chiar dacă presiunile de multiple nuanțe ne-au adus de multe ori în situații mai mult sau mai puțin tensionate. În speranța că, în calitate de beneficiari, veți face o alegere potrivită, vă rugăm să primiți aceste informații ca atare, fără a le considera drept garanție. În același timp, sper ca – reciproc – cei din lista random de mai jos să aprecieze legătura direct cu beneficiarul, total transparentă și dezinteresat creată prin acest canal de comunicare.  Drept urmare, ne dorim să nu fim considerați nici părtinitori ai uneia sau altei echipe, nici avocați, nici garanți, nici project manageri.

1. d-l inginer Sorin Stănciulescu
🌏: http://www.ank.ro/p18-Contact
📧: office@ank.ro
📞: 0759023023

4. d-l inginer Ciprian Ana
🌏: http://www.start-tc.ro/contact
📧: ciprian@start-tc.ro
📞: 0721711517

2. d-l inginer Marian Ciupitu
🌏: http://terano.ro/contact
📧: office@terano.ro
📞: 0314259669

5. d-l inginer Adi Dan
🌏: mdmecano.ro
📧: adi@mdmecano.ro
📞: 0731307947

3. d-l inginer Adrian Stancu
🌏: lavobad.ro
📧: adrian.stancu@lavobad.ro
📞: 0722367110

6. d-l inginer Bogdan Ionita
🌏: mdmecano.ro
📧: bogdan@mdmecano.ro
📞: 0727118896