Sean Landers si arta experimentului in retail
Puteam alege oricare alt nume din revista ELEPHANT pe care am (re)deschis-o astazi si cred ca tot ar fi fost interesant de vorbit despre. Sunt in lume o groaza de artisti atat de creativi si revolutionari incat imi face inima si mintea sa pulseze cu bucurie si invidie in acelasi timp. Este tipatul de fericire la vederea unor idei si a unor imagini nemaipomenit de plastice intr-o lume a secolului XXI in care te gandesti ca deja s-a scris despre tot s-a desenat orice si ca nimic nu mai poate fi descoperit. Ei bine, iata:
Este atat de simplu sa nu faci nimic si atat de complicat sa te trezesti si sa fii un deschizator de drumuri. In orice! Nu numai in arta dar cu atat mai mult aici, unde s-a facut orice, s-au experimentat toate tehnicile posibile si imaginabile ever. Totusi… inca limitele nu sunt atinse, este exact ca atunci cand mergi pe munte si dupa culmea care credeai ca e varful, vezi o mica vale si apoi adevaratul pisc, pana la care , ca sa ajungi trebuie iarasi sa cobori si sa urci. Cu fiecare dintre noi, cu mine si cu tine se pot naste idei si curente chiar.
Asta e frumos: sa descoperi arta (chiar si arta de a vinde), sa redescoperi cautarea si lupta de a iti gasi identitatea si propriul mesaj catre societate si prezent. Iar asta se poate face si in retail. Asta voi face si in retail. Asta voi dezvolta in Romania (sau aiurea in lume, daca Dumnezeu va avea acest proiect pentru mine). Mi-e frica sa incerc un experiment de urmatorul tip in Romania: sa transform o biserica intr-un supermarket. Sau sa deschid primul magazin din lume care sa-ti sugereze ca esti intr-o biserica (poate dintr-o mica abatie din Italia, poate din nordul Moldovei).
Nimanui nu-i este usor sa (se) transforme, sa faca un reframing al vietii lui (ca individ si ca profesionist) si sa experimenteze. In special e mai dificil atunci cand e vorba de a risca bani, timp, clienti, imagine. Totusi, limitele sunt in capul nostru iar viitorul va fi al acelor care il deseneaza si-l si creeaza.
Aceste cautari sunt mai importante cred decat vanzarea insasi. Iar aceste cautari si experimente trebuie facute de catre toti comerciantii, pentru ca intr-o lume a globalizarii, in care totul tinde sa fie la fel: de la umeras la cabine de proba si manechine si case de marcat si mai stiu eu cate si cate detalii dintr-un magazin, te vei identifica doar prin ceea ce te diferentiaza de ceilalti. Vei fi cautat pentru ceea ce te face pe tine unic. Da, este adevarat, am intalnit si comercianti romani care stiu si fac deja asta (Agnes Toma, Violeta Gaburici – RAVIOLI).
A! Nu este suficient sa vezi un film ca sa devii ‘cautator’. Trebuie sa te rupi de context, sa te iveti sa experimentezi zilnic. Sa mergi cat mai des in vacante si la targuri, sa calatoresti citind zilnic, sa te uiti la filme zilnic, sa scrii si sa vorbesti cu alti creatori zilnic. Intra in piesa, fa apoi scenariile si vinde!