Evreul din noi

In fiecare dintre noi exista un mai mic sau mai mare negustor. Iar pentru ca negotul, negocierea, persuasiunea si arta de a vinde sunt meserii dezvoltate de-a lungul si de-a latul lumii in special de catre poporul lui Israel, evreii se asociaza in zona de unde vin eu, Iasi, cu comertul. Prin extensie si tranzitivitate, fiecare dintre noi suntem deci si un pic evrei.

Intamplator sau nu, evreii sunt asociati inca de pe vremea bunicilor si chiar si a parintilor mei, in istoria mai recenta, comunista cu negustoria si uneori – nu inteleg de ce- cu inselaciunea. Spun uneori pentru ca ‘evreule’ mai are in discutiile pe care le auzim in mod curent si un sens peiorativ, plecat din aceea ca evreul nu e multumit, daca nu ciupeste de la cineva ceva.

Imi amintesc povesti de-ale bunicii mele care spunea ca mergea la targ (Tg. Frumos jud. Iasi) si uneori primea marfa pe datorie. Acesti evrei moldoveni ofereau mereau sfaturi si ajutor nemijlocit, stiind cumva ca asta le va promova afacerea si fideliza clientii. Poate ca acum, mai mult decat oricand, ar trebui sa ne uitam la metodele evreiesti de iesire din criza, la felul lor optimist, jovial de a face haz de necaz si de a supravietui pentru a prospera in viitorul apropiat.

Sunt foarte multe calitati ale meseriei de negustor care sunt in special inventii si perfectionari evreiesti. Iar pentru asta le port un deosebit respect. Ei au inventat cartea de credit, cecurile de calatorie, scrisorile de garantie, pravaliile evreiesti si mai apoi mall-urile. Mai mult decat atat, evreii sunt recunoscuti in Romania si nu numai, ca oameni culti, cu o contributie reala la patrimoniul de valori spirituale.

Si totusi exista si un banc in care se zice ca mai tari in comert decat evreii sunt olandezii… care cumpara de la evrei si vand la scotieni.