Rulou sau usi din sticla?

Cum e mai potrivit sa inchidem accesul intr-un spatiu comercial: cu rulou sau cu usi din sticla? Cred ca fiecare comerciant isi face niste calcule financiare si evaluari ale imaginii pe care vrea sa o transmita publicurilor lor. Unele raspunsuri sunt intuitive, altele necesita o minima consultare cu specialisitii.

Recomand fara ezitare rulourile metalice pentru inchiderea spatiilor de dimensiuni mari, sau care nu necesita prea multa vitrina si care vor sa perimita accesul cat mai facil, cat mai neingradit si rapid in spatiile comerciale. Este cazul comerciantilor Debenhams, Bam Boo, Intersport, Noriel s.a.m.d.

Se poate folosi ruloul metalic chiar si pentru magazinase micute, realizand o retragere a liniei ruloului fata de cea a vitrinei din sticla. Pentru aceasta trebuie insa avut in vedere ca ultima lamela sa intre total in tavanul fals, altfel ar putea da o nota de ‘neterminat’ unui spatiu comercial din mall.

Mai mult decat firesc mi se pare montarea ruloului metalic pentru magazinele stradale, cu scop de prevenire a vandalizarii si furturilor. Cei de la EMI au o paleta foarte generoasa de astfel de rulouri. Sunt si alti furnizori pe piata (DC NEW MODE este poate unul dintre cei mai vechi), insa trebuie sa aveti in vedere -atunci cand intentionati sa deschideti mai multe magazine- faptul ca firmele mici nu pot asigura intretinerea si eventualele reparatii pentru locatii in afara zonei in care au sediul. Ori… costurile post -garantie ar putea fi foarte ridicate.

Pentru magazinele cu marfa si clienti mai sofisticati, sau pentru spatiile comerciale in care se specifica express interzicerea montarii de rulouri metalice (Cazul Cotroceni Park) cel mai uzitate sunt inchiderile cu usi din sticla, usi care se deschid catre interiorul spatiului, bordand accesul si formand astfel un chenar pretios vitrinei.

Exista -desi sunt considerabil mai scumpe- si sisteme de pliere a fatadei si parcarea a foilor mobile intr-o latura a accesului, lucru care da foarte multa valoare vitrinei dupa inchiderea orelor de vanzare. Acelasi sistem se foloseste cu foarte mult succes si in cazul fatadelor curbe, care nu ar putea fi inchise cu rulouri. Cred ca nu trebuie sa mai mentionez sistemele de usi cu glisare, dar care ca si in cazul celor armonica sunt limitate ca latime a foilor mobile.

Glass Expert este un furnizor de astefel de vitrine, fiind firma din al carui portofoliu nu lipseste nici unul dintre brandurile cunscute si intalnite in Romania (Zara, Mango, Park Bravo, Polo Garage si foarte multi altii). Sunt -evident- foarte multi furnizori de vitrine din sticla in Romania. Daca studiezi pe Google gasesti zeci poate. Eu ma feresc sa recomand un singur furnizor unui beneficiar, insa Glass Expert este o firma, care poate sa garanteze calitatea, siguranta in exploatare cat si termenul de executie.

Cei de la Glass Expert au preturi mai mari decat media pietei dar sunt pe piata de foarte mult timp, si au o hala de productie foarte bine echipata, in special daca e nevoie de cuptor de securizare a sticlei, masini speciale de prelucrarii acesteia sau montarea unei feronerii de calitate (Dorma si Geze sunt cei mai cunoscuti se pare).

Uneori mai ieftin inseamna mai scump dar si mai periculos, de aceea trebuie sa aveti in vedere cand comparati pretul cu al furnizorilor mai mici si mai ‘ieftini’ foarte multe detalii : grosimea, indicele de claritate, faptul ca este securizata, laminata sau chiar incalzita. Foile fixe si in special cele mobile pot fi un pericol prin masa lor sau in momentul in care se sparg.

Alte criterii foarte importante si de care nu trebuie sa uitati cand comandati sau desenati o fatada de magazin sunt: asigurarea desfumarii spatiului (uneori se cere in mod express de catre proprietarii de mall-uri ca lamelele metalice ale ruloului sa contina microperforatii), modul asigurarii sistemului de incuieri, amplasarea portilor antifurt, pragurile, elementele de promovare amplasate in zona accesului, sau chiar si climatizarea intregului magazin.

Acum, in Romania orice este realizabil si m-am convins de asta lucrand si studiind piata si constructorii timp de aproape 12 ani de cand am pus piciorul pentru prima data intr-un santier de mall, in Iasi, la Iulius Mall.