Retailul Electronic, versus Comertul Clasic

Oricat s-ar ‘agita’ oamenii de vanzari, oricat de mult si-ar stoarce capul strategii retailului mondial, oricat de mult www s-ar consuma per cap de locuitor, comertul clasic nu va putea fi inlocuit NICIODATA de cel virtual. DA! Sunt zone ale comertului unde in mod cert tranzactiile facute on line vor creste si vor insuma valori monetare colosale.

Cand vad insa imagini cu magazine cum sunt cele de mai sus, cand simt ca-mi vine cheful sa iesi din casa si sa ma plimb pe strazi, sa intru apoi intr-o cafenea, sa-mi caut cu lene si oarece emotie o camasa si o pereche de pantofi ‘mai de iarna’, sa socializez cu (ne)cunoscutii parca imi vine sa cred ca acest ‘niciodata’ scris vehement la inceputul postarii e inatacabil.

Si chiar asa: cum as putea eu sa imi cumpar ‘de pe net’ un pull-over? Fara sa-i simt textura? Fara sa-l vad pe mine? Fara sa-l miros? Fara sa-l vad intr-o lumina? Poate nu-mi place o cuta sub gat, sau poate mi se va parea prea gros… Ih…Sper sa nu fiu niciodata atat de sarac incat sa vreau sa ies mai ieftin comandand de pe net haine, parfumuri, dulciuri, creioane etc.

As cauta pe net o gramada de alte chestii. As cumpara muzica, filme, as plati taxe, as cauta preturi mai bune la materiale de constructii, as citi bloguri, referinte la productii cinematografice, detalii despre o locatie sau restaurant dar nu ma inchipui substituind iesitul la cumparaturi cu shoppingul ON LINE.

Hm: n-am cumparat vreodata din cataloage tiparite precum Neckermann sau de pe net si nu vad vre-un alt argument ce m-ar determina s-o fac decat: un pret muult mai mic, lipsa nevoii de a iesi din casa si de a alerga prin tot felul de magazine, distanta prea mare catre un magazin clasic in cazul in care as locui in Cugir sau in Delta Dunarii.

Prin urmare, mergeti oameni buni si populati strazile si mall-urile, cumparati ‘pe bune’ din magazinele clasice, urate sau atragatoare cum or fi. Mergeti, faceti miscare, socializati si simtiti gustul cumparaturilor cat inca mai puteti. Pana la viata ca-n MATRIX sper ca mai e cale lunga, daca nu om fi deja acolo.