Spatii comerciale la cheie? Cu cine construim un magazin?

E recomandat sa lucrezi cu UN GENERAL ANTREPRENOR, sau sa cauti singur echipe distincte pentru fiecare parte COMPONENTA a magazinului? Cum poti controla costul si timpul executiei? Dar calitatea ACESTEIA? Cum te poate ajuta un contract de colaborare cu o firma de amenajari specializata pe amenajarea de spatii de retail?

In cazul in care ai doar un boutique de amenajat, ai putea incerca singur sa-ti gospodaresti cheltuielile pentru fiecare element component in parte: vitrina de magazin, rulou inchidere, pardoseli, compartimentari si zugraveli, instalatii climatizare, instalatii electrice, detectie si stingere incendiu, mobilier comercial, firma luminoasa, corpuri de iluminat pentru spatii de comert s.a.m.d.

In cazul in care insa intentionezi sa deschizi mai multe magazine in tara, in diverse locatii, este bine sa te gandesti deja la cel putin o echipa dedicata acestor activitati. Sunt retaileri care au firma proprie de amenajari: ZARA si puii de aur, Benvenuti, Gatta, Only for you, Balizza, Grupul RTC etc etc. Sunt insa retaileri care externalizeaza acest serviciu: House of Art, Tina R, B&B, Bigotti, Mango, Sevda, ANIMAX etc etc.

Asa au aparut pe plan national, cateva firme de amenajari ce pot asigura unui retailer executia de spatii comerciale ‘la cheie’ indiferent de locatie, termen de finalizare, complexitate a lucrarilor si fitze. Ei se numesc LAVOBAD, SAMSON CONSTRUCTII, DUO DESIGN, ERGOROM, si altii si altii care sper sa nu se simta lezati ca nu sunt acum in acest post, insa ii poti gasi foarte repede pe net. Avand mereu de lucru sunt si firme de amenajari care nu sunt inca pe www desi au in portofoliu nume de retaileri foarte mari.

S-au format echipe complexe de amenajari de spatii de retail, echipe care au dus inainte tot ce inseamna Mall, Galerie Comerciala si magazine stradale in Romania. Fara exagerare, sunt sute de mii de metri patrati de magazine amanajate de fiecare firma in parte de-a lungul ultimilor 10 ani. Facand acelasi lucru luna de una, invatand etapele lucrarilor in santiere si cu diverse categorii de clienti, aceste firme au devenit adevarate masini de construit.

Nu este exclus ca unele dintre ele sa primeasca un simplu SMS cu o locatie anume, iar in doua saptamani sa constati ca s-au deshis doua magazine noi in Baneasa Shopping City sau in Iulius Mall Iasi. Sunt multe de vorbit despre acest subiect, pentru ca intervin coordonate cum ar fi termene de executie, conditii de plata, garantii de buna executie, asigurari pe perioada constructiei, depunerea de proiecte as build etc etc. Este un domeniu foarte solicitant si care necesita multa atentie si experienta. Sper sa revin cu detalii si exemple, imediat in viitor.