REAL-ESTATE, QUO VADIS?

Hotel InterContinental București a găzduit luna trecută cea de-a doua ediție a “REAL ESTATE, QUO VADIS?”, eveniment la care am participat cu drag. Organizată de DeBizz Magazine și proiectul România Durabilă, manifestarea și-a propus să analizeze statusul și provocările pieței imobiliare și de construcții din România.

Întâlnirea, la care au participat și reprezentanți ai unor importante branduri în piața imobiliară a atins subiecte cheie și lansat o serie de predicții pentru 2017, atât pe partea de construcții, de forța de muncă necesară în development cât și în zona de tranduri în ceea ce înseamnă dezvoltarea sustenabilă a orașelor.

Cristian Romeo ERBAȘU

O primă intervenție care ne-a ramas în minte este cea a domnului dr. ing. Cristian Romeo ERBAȘU, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, care a menționat că în următorii ani, cea mai mare problemă o va reprezenta forța de muncă. Necesarul pentru viitorul nu foarte îndepărtat va fi cel puțin 500 de mii de angajați iar salariile se vor dubla în următorii 3 ani.

Affan YILDIRIM

Dl. Affan YILDIRIM, directorul general al companiei turceşti Anchor Grup, dezvoltatorul primelor două malluri din Capitală – Bucureşti Mall şi Plaza România a precizat că 2016 a fost cu 35% peste 2015, că România are o economie sănătoasă și a făcut progrese și că a remarcat un apetit al pieței pentru spațiul construit la standarde mai înalte de calitate decât s-a făcut până în acest moment. Mai mult, el a subliniat că piața s-a maturizat, aluzie la investitorii în real estate care acum gândesc pe termen mediu și lung, nu speculativ.

Eduard Mircea UZUNOV

Ideea a fost completată și de dl. Eduard Mircea UZUNOV, General Manager „Regatta Imobiliare”, care susține că Romania a devenit o piață importantă și atractivă pentru Europa. În acest sens, dl. Uzunov a ținut să ne amintească de faptul că lucrează cu un futurolog și că încurajează și are are încredere în astfel de experți, care până acum nu existau pe piața românească.

Oana BODEA

Vești bune vin și din zona amenajărilor interioare. Oana BODEA, Director General Kronospan a precizat că simte o cerință majoră pentru materialele din zona amenajărilor interioare, ceea ce pentru noi, ca proiectanți de spațiu construit este un lucru excelent. Oana Bodea mizează în discursul său și pe nevoia de flexibilitate a spațiului construit și recomandă dezvoltatorilor să facă o analiză a parcursului pe care l-au făcut într-o perioadă scurtă de timp, pentru a nu cădea în greșeli vechi pe care piața le-a creat și le-a urmat.

Claudiu GEORGESCU

Un alt speaker interesant a fost dl. Claudiu GEORGESCU, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România, care a estimat o creștere moderată în 2017. În acealași timp dânsul a subliniat că elementul politic poate fi un factor nociv pentru dezvoltatori și a criticat aparatul ultrabirocratizat românesc, exemplificând că Primăria Bucureștiului are mai multi angajați decât Primăria Londrei sau a Berlinului.

Dan CÎRSTEA

Dl. Dan CÎRSTEA, managing Partner la United. Marketing Partner a remarcat lipsa unui mentorat la nivel de managing și top managing în companiile românești. Tot la capitolul minusuri, domnia sa a atins un alt subiect extrem de fierbinte – a subliniat că Bucureștiul este pe locul 5 în lume la probleme de trafic, ceea ce teoretic ar trebui să conducă la decongestionarea orașului pe zone satelit. Lipsa infrastructurii reprezintă un impediment pentru investițiile în zonele orașelor limitrofe sau a cartierelor care ar avea potențial de dezvoltare.  Pe de altă parte, stăm foarte bine la infrastructura digitală, ceea ce poate fi un atuu. În viitor, tehnologia ne va ajuta să ne putem transporta corect și eficient, corect din punct de vedere siguranței în trafic și eficient din punct de vedere energetic și fonic.

Corneliu Teofil TEAHA

A intervenit și dl. Corneliu Teofil TEAHA, antreprenor și consultant fiscal, care a încurajat foarte mult construcțiile, dezvoltarea de spații mixte, care să îmbine și retail și birouri și locuințe. S-a menționat încă o dată faptul că în retail contează locația, locația și locația.

Cristian VASILIU

Dl. Cristian VASILIU, Director General ROFMA – Romanian Facility Management Asociation a atins și latura ecologică a domeniului. Costul proiectării și al construcției este doar 20-30% din costul lifetime al unei clădiri, iar restul reprezintă cheltuieli de mentenanță ceea ce este esențial atunci când un dezvoltator își propune să-și facă o investiție într-un segment sau altul. A mai menționat faptul că durata de viață a unei clădiri va fi limitată la 25-30 de ani și că se dau semnale în acest sens, în vest. Cu alte cuvinte, nu mai gândim clădiri pentru 100 de ani ci pe termen mult mai scurt, din materiale și cu sisteme ușor demontabile și eco friendly.

La concluziile acestui eveniment a punctat foarte bine colegul nostru de la #better, arh. Florin ENACHE, care a remarcat foarte rapid pașii firești în viața orașului, pe care îi parcurge o societate care se maturizează.