Prietenii

Am reusit sa uit foarte multi prieteni pana in aceasata clipa. Nu pentru ca ne-am certat sau au murit pe frontul vre-unui razboi ci in aproape toate cazurile pentru ca legatura noastra s-a topit. Incet si sigur leagaturile noastre s-au subrezit, apoi in timp au disparut si amintirile noastre comune, stergand astfel inca un nume din agenda de telefon a fiecaruia.

Unele prietenii au murit doar pentru ca eu sau celalalt am urmat scoli diferite, ne-am mutat in orase diferite sau pur si simplu timpul nu a mai lasat loc si pentru acea prietenie in viata noastra.

Nu voi scrie astazi cu tristete despre prieteniile care se sting, pentru ca de cele mai multe ori, descoperind o fotografie pe un hard disk mai vechi sau cititnd intr-un jurnal vetust cateva insemnari facute dupa o discutie cu un prieten pe care-l credeam uitat, pot reinnoda acea prietenie. Facebook reuseste asta cu mare succes pentru fiecare. Curios: am vrut sa ma asigur ca nu voi gresi scrierea cuvantului innoda si l-am consultat firesc pe d-l GOOGLE. Ghici care este explicatia dintr-un dictionar pentru cuvantul innoda? Ai ghicit: REÎNNODÁ, reînnód, vb. I. Tranz. și refl. 1. A (se) înnoda din nou după ce s-a desfăcut nodul. 2. Tranz. Fig. A restabili o relație deteriorată, a reface o prietenie. – Re^1- + înnoda.

Am avut saptamana trecut bucuria insa, de a reinnoda o prietenie cu medicul stomatolog Stefan Costache, un om pe care la un moment dat l-am indignat (nu gasesc inca nuanta corecta a rupturii). Tineam unul la altul, am povestit impreuna zeci de ore despre carti, filme, fizica, arta etc. In felul nostru limitat si haotic, ne explicam existenta materiei, nevoia de a desena a omului, care-i chestia cu internetul si alte bazaconii cu iz intelectual pe care oamenii nu se mai satura sa le aprofundeze. Intr-o seara insa firul s-a rupt. Nu puteam sa indrept nimic din cele ce se petrecusera atunci si cu parere de rau am asteptat ca timpul sa le rezolve pe toate. M-am gandit adeseori la el dar nu am vrut sa fortez momentul in care el va fi trecut peste acea amintire si am preferat sa astept acel telefon care sa o anunte. Iar acel telefon a venit.

Cred ca astfel de prietenii in care o cearta, o gluma nereusita sau diferentele de opinie s-au opus prieteniei sunt si foarte importante in formarea fiecaruia dintre noi. Am reusit sa citesc despre prietenie intre oameni remarcabili in Paleologu, sau Liiceanu. Este intre acesti mari oameni cate un episod de rupere a prieteniei, dezamagitor de profund si savuros de stupid uneori. Faptul ca suntem mai mici nu ne scuteste sa trecem prin experiente similare, chiar daca ei reusesc sa le exprime mai bine.

Cu riscul de a fi patetic, sper ca cei pe care nu pot sa-i mai frecventez atat de des precum mi-as dori (Sergiu Marius Dascalu, Irina Caunic, Cornel Corban (prieten de la gradinita pe care nu l-am mai vazut de-atunci), Claudia Hulpoi, Stefan Botezatu, Gorea Adrian, Dragos Rugina, Stefan Chitimus, Burceag Cristian, Ivanica si Costel si multi altii la fel ca el), sa se bucure ca ma gandesc la ei si sa primeasca aceasta pagina de jurnal ca pe un semn de multumire ca mai sunt inca prietenii mei.

In acelasi timp, ma bucur sa pot sa-i sun si sa-i vad imediat daca simt nevoia pe Bolse, Tanarul Botezatu, Epure, Joe. Sper ca am omis cateva nume si ca voi primi reprosuri in acest sens.

Nu pot incheia acest articol pentru ca imi vin in gand directii noi despre cuvantul acesta: PRIETENIE… As reveni poate pentru a incerca sa desfic firul prieteniei cu Roxana Stefanovici in patru; pentru a intelege daca eu sunt prietenul lui Andrei Ciuhodaru sau invers. Mi-ar placea sa trag o fuga inspre originea cuvantului PRIETENIE, pe care o simt slava, ca accentul din romana lui Anatol Adam. Cat de multe se pot trai in jurul acestui concept. Cat de frumoasa este aceasta experienta: sa-i ai pe cei la care tii alaturi de tine. Nu la necaz, aceasta nu este o dovada a prieteniei si nu atunci cand ti-e bine, ci… mereu. Sa poti sa le smulg un zambet cand citesc despre ei insisi in agenta mea, fie si on line.

Voi reveni negresit la aceasta tema pentru ca uite: am descoperit ca multi dintre beneficiarii mei au devenit in cei aproape 7 (sapte) ani de cand sunt in Bucuresti, prietenii mei. Si nu sunt putini.