Magazin de ganduri
Cel mai recent magazin desenat de Matius este un spatiu utopic, pozitionat intr-un mall inexistent, sculptat in timpul cat o furnica traversa dungile de pe pantalonul lui Filip.
Clientul acestui proiect este un banal functionar public, incredibil de bogat, despre care insa ai putea crede ca abia daca are bani sa isi cumpere si el o biata idee. Ei bine, acest Client a venit maine la mine si a cerut sa i se deseneze un spatiu in care sa poata sa vanda ganduri, sa scoata si el un ban. Mi-a platit in avans tot proiectul, dupa ce am negociat foarte strans nu suma ci… un termen contractual foarte important: confidentialitatea.
Conceptul este pe cat de banal pe atat de greu de copiat, lucrul acesta putand fi pus in practica doar de catre Clientul meu, gratie sistemului revolutionar pe care l-am mesterit -asa cum am pomenit mai sus- in timpul cat o furnica traversa in graba cateva dintre dungile de pe pantalonul lui Filip.
Spatiul are o forma usor labirintica, clientul fiind mereu pus in situatia de a alege. Nimic nu este impus de catre mine ca arhitect, Clientul avand imperativ obligatia de a alege. Nu se poate intoarce si iesi din magazin fara sa cumpere ceva. Intra cu gandurile lui si iese cu alte ganduri, pe care le cumpara.
Magazinul este iluminat foarte slab tocmai pentru a lasa impresia ca te-ai ratacit in mintea lui John Malcovich si doar din loc in loc, precum sunt marcate traseele turistice, poti distinge simboluri care iti dau reperele de care este nevoie pentru a putea sa identifici gandurile. Gandurile sunt evident expuse nu pe rafturi din PAL furniruit sau din metal ori sticla iluminata in cant, ci leviteaza pe unde nici nu gandesti. Se misca chiar si te pot lovi mai tare decat inspiratia.
Totul este regizat impreuna cu Tudorel Botezatu, astfel incat nici un client nu iese nemultumit din acest magazin si absolut toti cumpara ceva. Sunt ganduri si ganduri. In zona de incasare a banilor sunt amplasate gandurile ‘accesoriu’, pe care fiecare dintre noi le poate pune la breoc sau in telefonul mobil. Uneori clientii care au cumparat Ganduri Mari, pot primi gratuit aceste ganduri accesoriu si cateva idei pe care sa le savureze in drum spre serviciu.
Afacerea functioneaza deja si clientul meu se gandeste sa deschida cate un magazin in fiecare oras din Romania, fiind curtat de catre cele mai mari agentii imobiliare din Romania: Cusmann si Wakefield, DTZ Echinox, Regata, The Advisers etc Succesul sau a facut ca nume precum Accesorize, Polo Garage, Ralph Loren, Hugo Boss, Trends by Adina Buzatu, Sarrah Borgi, Sabon, Lush, Diverta, Lacoste, Gant si alte si alte branduri sa devina invidioase si sa isi schimbe politica de abordare a retailului.
Practic nimic nu mai este la fel in comertul mondial de cand aceste magazine au inceput sa apara in Romania. Patriciu a vrut sa cumpere integral conceptul,la pachet cu contractele din locatiile existente insa Clientul meu este de negasit. Sta bine-merci in umbra anonimatului in timp ce casuta mea postala se umple zilnic de e-mailuri de la diverse agentii de brokeraj.
Fotografiile pe care le vezi sunt facute de clientii acestui magazin si sper sa iti trezeasca interesul sa-l vizitezi. Dupa cum ti-am spus el este un spatiu utopic, dintr-un mall inexistent dar foarte circulat. Important insa este ca toti clientii magazinului de ganduri sunt fericiti, cumpara si se bucura de produsele pe care Clientul meu le valorifica: gandurile.
Desi gandurile nu au tag-uri si nici etichete nimeni nu a plecat fara sa stie ce cumpara si in nici un caz fara sa plateasca. In acet magazin nu lucreaza decat un singur vanzator, care vine din cand in cand, sa mai bibileasca putin marfa si sa-si mai faca ordine prin gandurile proprii.