Note de conferință. Major Investors’ Agenda by BREC
Bucharest Real Estate Club (BREC) a organizat la finalul lunii trecute un eveniment dedicat pieței de real estate și a proiectelor de investiție pentru anul 2022. A fost o ocazie prin care ne-am putut crea o imagine de ansamblu asupra provocărilor și intențiilor de dezvoltare în următoarele luni. Totodată, a fost un real beneficiu să aflu perspectivele managerilor de centre comerciale, ale investitorilor din domeniul imobiliar și ale experților din industria retailului.
Evoluția spațiului urban — încotro?
Aș vrea să punctez încă de la bun început un aspect care m-a „dezarmat” și care mi-a plăcut foarte mult: deschiderea, sinceritatea și dezinvoltura lui Sebastian Mahu, Head of Asset Management la IULIUS GRUP. Din câte am putut să observ de-a lungul timpului, mai greu întâlnești aceste calități la oamenii care lucrează în companii private mari, la antreprenorii de talie mare sau la dezvoltatorii de centre comerciale.
M-am bucurat în mod deosebit să îl revăd pe domnul Tatian Diaconu în panelul primei părți a conferinței. În situația pandemică proaspăt izbucnită în 2020, el a reprezentat unul dintre primii dezvoltatori imobiliari care au susținut în mod direct și empatic partenerii retaileri, alături de Veranda și Băneasa Mall. Un alt subiect de mare interes pe care Tatian Diaconu l-a adus în atenție este orașul celor 15 minute. Acest concept vizează ideea unui mix citadin ideal, în care la maxim 15 minute de mers (pe jos), un locuitor poate ajunge la majoritatea punctelor de conexiune urbană, respectiv la dotările minime necesare pentru desfășurarea activităților de zi cu zi.
Nu în cele din urmă, ceea ce mi-a mai atras atenția în această prezentare a fost și faptul că Nhood gestionează în acest moment un fond generator de proiecte în orașele mici. Aceste centre urbane sunt cel mai adesea uitate sau date la o parte de investitori. Rămâne astfel, în mod evident, un potențial important neexplorat și fructificat. Însă, ca o rază de lumină, iată că există orașe precum Reșița care ar putea deveni comunități care să ofere României și locuitorilor săi surse de venit și modalități de a crește.
Nevoia de transformare între oportunitate și necesitate
În timpul conferinței am remarcat și prezența doamnei Geanina Ungureanu de la IMMOFINANZ, care a menționat că planul lor este să aducă în contemporan investiții mai vechi. Aici, dumneaei a menționat inclusiv un proiectul amplu de renovare, proaspăt finalizat, a centrelor comerciale regionale din portofoliul companiei de la Constanța, Pitești, Cluj și Baia Mare. Acestea au beneficiat de reamenajări, spații comune îmbunătățite și de investiții substanțiale.
Mi-a mai atras atenția prezența domnului Marian Popa, Managing Director la Globalworth Romania, care a povestit despre faptul că țara noastră poate fi mai mult decât este la acest moment, în context regional. Și iată că evenimentele actuale, ce au loc la granița noastră, aduc în evidență și confirmă exact acest lucru. Însă, în acel moment, dumnealui se referea mai ales la contextul economic, în care România poate deveni un jucător foarte bun pe piața imobiliară. Domnul Marian Popa ne-a mai povestit despre elementele diferențiatoare dintre investiții, precum psihologia ambientală și preocuparea pentru proiecte sustenabilitatea într-un mod real și autentic.
Am remarcat în timpul conferinței o preocupare a tuturor pentru resursa cea mai importantă și dezbătută astăzi în plan mondial — resursele limitate de energie. Majoritatea investitorilor își pun problema de a utiliza în proiectele lor panouri fotovoltaice, energia pământului — cum sunt de exemplu schimbătoarele de căldură cu apă geotermală — și tehnologiile avansate pentru tot ceea ce înseamnă băi sau lifturi. Cel din urmă punct vizează, de fapt, zonele în care interacțiunea umană este fără atingere, aici fiind primordială dezvoltarea tehnologiilor touchless și a sistemelor care sunt mai puțin energofage.
În concluzie, pot spune că Major Investors’ Agenda a fost o conferință în care oamenii au vorbit mai deschis și mai aplicat ca de o obicei. În plus, chiar am remarcat un optimism moderat. Chiar dacă cifrele nu mai sunt aceleași, există în continuare potențial, iar atât investitorii, cât și echipele care fac parte din proiectele de dezvoltare sunt determinați și energici în a le continua. O ultimă observație, desprinsă într-o scurtă pauză de cafea cu Eugen Ursu și Ștefan Constantinescu, este faptul că s-a simțit nevoia prezenței unor specialiști în tehnologie, componenta tehnologică avansată nefiind pe agenda discuțiilor. Cred că aceasta ar fi putut să ofere o perspectivă pragmatică în ceea ce privește posibilitățile de transformare a spațiilor urbane.
Pe final, doresc să mulțumesc organizatorilor Bucharest Real Estate Club pentru această oportunitate de conectare, din care sunt sigur că ne-am luat o doză echilibrată de optimism și determinare pentru a crea în continuare proiecte transformaționale în acest an. Cu mult curaj și determinare, privim viitorul în față!