Librarul ideal=Vanzatorul perfect

De cele mai multe ori ,intr-o activitate comerciala rolul vanzatorului este cu mult mai bogat decat al vitrinei, amenajarii in sine sau a locatiei. Cand am cunoscut-o pe Ionuta, mi-am dat seama ca tocmai am cunoscut ceea ce este un librar ideal (si implicit un om de vanzari foarte bun). Lucreaza pentru libraria Humanitas din Iasi, fiind cunoscuta aproape de toti consumatorii de litere din oras.

Ce poate fi mai multumitor pentru un client decat sa primeasca rapid si curat informatii despre produsul pe care il cauta? Ceea ce mi-a placut sa descopar insa la Ionuta este ca are rabdarea de a asculta ceea ce mi-ar placea sa citesc, de a scormoni rapid prin rafturile memoriei si de a furniza o plaja destul de bine creionata in directia abia sugerata de mine.

As vrea sa intalnesc asta si la cei care vand televizoare, pantofi, carduri bancare sau mai ales la ospatari. De pilda, in momentul in care intru in librarie si ii povestesc Ionutei despre un film interesant vazut recent, sa-mi sugereze imediat cateva titluri din zone adiacente sau complementare temei acelui film. La fel, intr-un restaurant mi-ar placea ca ospatarul sa imi poata sugera un reper din meniu pe care merita sa-l incerc tocmai pentru ca stie ca imi place carnea de vita dar m-am saturat de grill. Sau sa-mi impuna sa gust o felie de prajitura cu busuioc, asa cum am mancat la cafeneaua lui Epure acum 2 luni.

Denumesc acest tip de experti in vanzari, OAMENI FILTRU, si merita sa te lasi pe mana lor imediat ce ti-au castigat increderea si crezi ca te-au cunoscut suficient de bine. Acesti oameni iti pot deveni prieteni si iti pot face viata mai gustoasa si mai placuta, scutindu-te de cautari sterile si costisitoare. Eu i-as pretui ca angajator, stiind ca-mi aduc si-mi mentin clientii in pravalie. I-as face chiar parteneri in afacere.