Incursiuni către lumină sau A Journey to the Light
Pentru că ne urmăriți pagina de Facebook, probabil știți că, la sfârșitul lunii trecute, am participat la evenimentul Journey of Light, organizat de Power Electric. Împreună cu Alina Andrieș, am răspuns cu bucurie invitației de a vizita fabrica Artemide – unul dintre furnizorii Power Electric și unul dintre producătorii de tradiție din branșă. Artemide sunt cunoscuți, apreciați și admirați la nivel mondial atât de către creatori, cât și de publicul larg .
Experiența acestei călătorii și-a pus amprenta profesională în modul în care înțelegem lumina și, totodată, ne-a ajutat să actualizăm tendințele din domeniul sistemelor de iluminat. Știam faptul că lumina complimentează orice element de design, atunci când este folosită corect, iar spațiile pe care le-am vizitat ne-au demonstrat că lumina nu doar conturează, ci reinventează chiar suprafața asupra căreia se răsfrânge.
Ne-a impresionat în mod deosebit sistemul de iluminare implementat de către Artemide în cadrul palatului Sforzesco, pentru lucrarea Pietà Rondanini a lui Michelangelo cât și pentru portretul sculptorului. Sistemul răspunde unei teme foarte exigente din sfera iluminării obiectului: nu îngăduie umbre pe niciuna dintre părțile sculpturii și, în același timp, nu dorește să altereze vizual spațiul prin prezența surselor luminoase. Astfel, s-a conceput o soluție în care fascicolul luminos pornește din patru puncte simetric dispuse și decupează obiectul din decor. Un alt sistem pe care l-am apreciat a fost creat pentru iluminarea portretului în bronz al lui Michelangelo, acesta fiind luminat din spate. Îndrăznim să afirmăm că marele sculptor renascentist ar fi fost mândru să își vadă operele expuse așa cum au reușit să o facă cei de la Artemide.
Am vizitat apoi și showroom-ul companiei, unde am admirat o serie variată de lămpi, cu design și funcționalități inovatoare. Ne-au plăcut, mai ales, lămpile In-Ei Issey Miyake, care are ca punct de inspirație origami și arta hârtiei; precum și lămpile Empatia sau Mercury. Lampa Reeds ne-a impresionat foarte mult prin design: ea este constituită din conductori de lumină sau tije luminoase care preiau lumina de la emitent și o direcționează către tavan. Bineînțeles, trebuie menționate și lămpile Tolomeo – poate cel mai recunoscut succes la nivel internațional pentru Artemide. Un produs al lui Michele de Lucchi, aceste lămpi au devenit un must pentru orice birou de arhitectură și e aproape imposibil ca cineva din acest domeniu să nu fi auzit despre ele.
O alta escală pe care am făcut-o în orașul Milano a fost la Galeriile Victor Emanuel: una dintre cele mai cunoscute și mai luxoase galerii comerciale din lume. A fost o adevărată plăcere să cutreierăm însoțiți de colegi arhitecți de la alte studiouri prestigioase din România, prin tărâmuri ale luminii, delimitate atât de clar de către cei de la Artemide, prin jocuri de lumini și culori de toamnă blândă. Invitația celor de la Power Electric ne onorează și ne bucurăm să fim parteneri cu unii dintre cei mai puternici și mai serioși furnizori de corpuri de iluminat din industria spațiilor comerciale din România.