vagabond vagabonzi

Fracul vagabonzilor pe scena străzilor

Uneori avem tentația de a privi vagabonzii drept sfinți ai străzilor. Entități fără identități, cu ochi care te privesc resemnat dar demn. Am intrat în filmul Vagabond Studio observând cum, zilnic, pe stradă, se conturează tot mai clar o nouă nișă de consumatori. Sunt cei care renunță la materiale ostentativ fancy și adoptă un stil vestimentar și o atitudine subversivă de o altă factură ca până acum. Vagabondul de Subcarpați, așa cum ne-ar plăcea să numim această tipologie, vrea să poarte altceva față de restul lumii. Poate de aceea, hainele Vagabond nu au etichetă, ci doar linie. Ele poartă în țesătură amprenta profundă de autentic și declină încadrarea în standarde. Magazinul Vagabond se adresează celor pentru care moneda compromisului nu strălucește: negru și alb înseamnă ori negru, ori alb, dar niciodată gri.

Pentru publicul Vagabond, orice spațiu cu patru pereți este simultan adăpost si limită, pe când doar strada, orașul îi poate reda libertatea. De aceea, magazinele Vagabond sunt fruste, minimaliste ca expresie plastică, iar oglinzile cu care sunt placate cash desk-ul si stâlpii sunt, în primul rând, rolul de a desființa limitările fizice ale spațiului. Vagabonzii sunt artiștii care au lipsit de la lecția despre piramida lui Maslow: aceștia preferă o conștiință curată în detrimentul siguranței fundamentale. Preluată în arhitectura spațiului, această idee ne-a convins să renunțăm la detalii și finisaje sofisticate și să punem accent pe dialogul între contraste, pe expresia sinceră a materialului cât mai neprelucrat.

Fiindcă se apropie sezonul în care societatea își amintește subit să fie atentă și generoasă cu cei de lângă, am putea fabula considerând că vagabonzii aceștia moderni sunt asemenea unui Moș Crăciun în haine alb-negru: simți o anumită bucurie atunci când îi vezi, chiar și prin simplul fapt că există. La fel, suntem bucuroși că Vagabond își croiește locul în colecția noastră de branduri românești importante și că am reușit să creăm o relație de lucru durabilă, empatică.