O noapte printre creatori

O știm cu toții – ideile cu zvâc apar, de multe ori, în timpul nopții. Dar cine spune că nu tot atunci se și expun? Am găsit ocazia de a testa ipoteza la Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs, ediţia 2017, unde ne-am convins cu ochii noștri că e o idee bună. Ne-am plasat printre cei 87 de oameni ai ideilor prezenți la eveniment și, alături de Chillya, am petrecut o noapte printre creatori și miile de privitori.

Pe 25 noiembrie, am uitat de somn, dar ne-am odihnit ideile într-un spaţiu de networking creativ, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu. Ce ne-a antrenat? Dialogurile cu întrebări curioase și răspunsuri detaliate și bucuria de a citi entuziasm pe chipuri.

Ce-i drept, am aruncat un ochi și la vecinătatea creativă pusă pe treabă. Așa am văzut că ne-au însoțit designeri de seamă, recunoscuți internațional, precum Angela Ciobanu – creator de bijuterii lucrate parcă de îngeri.

La mică distanță, am zărit Flori de nu mă uita – nu în varianta vegetală, dar cu aceeași doză de prospețime. Motivele autentice brodate manual pe portofele de lemn de fag le-au arătat tuturor cum meșteșugurile tradiționale pot fi redate prin design-ul contemporan. Esența românească s-a conservat și pe articolele vestimentare prezentate de Marnon, create în ton cu moda autohtonă. S-a dorit orientarea acestei ediții a evenimentului spre tradiția culturală românească. Am spune că s-a reușit. Cu mândrie, vizualul autentic românesc e valorificat constant de industria creativă.

Culorile ținutelor Marie Nouvelle ne-au ținut ochii larg deschiși până la final. Prin ele am văzut expresia artei și modul în care ea se apropie de privitor prin veșminte care-ți bucură privirea. Și dacă tot vorbim de bucurie, ne gândim la Nod Makerspace, locul în care se nasc idei și pe care l-am resimțit, așa cum am sperat, prin creații prezente la Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs. De acolo și-a prins magia și luna plină – corpul de iluminat purtat de mâinile pricepute ale Irinei Mocanu.

Unde să căutăm oportunități, dacă nu printre creatori? Măsuța flexibilă prezentată de Carina Pănculescu ne-a captat atenția și ne-a făcut să ne-o imaginăm, sub diferite forme, în Chillya. Ne-ar face plăcere ca alături de ea să ajungem la liman cu dorința de a implementa mobilier multifuncțional în locuința pentru sfinți urbani. În lumea ideilor, totul este posibil.

Alături mi-au fost și colegii de la Innamora, care, cu aparatul de fotografiat la îndemână, au surprins fiecare privire aplecată spre exponate și au captat întregul eveniment prin imagini.

N-am fi povestit nimic din toate acestea dacă n-ar fi ajuns la noi, cu ceva timp în urmă, invitația din partea Revistei Atelier. Prin intermediul ei am avut ocazia de a vedea ce înseamnă interacțiunea dintre creator și public, într-o expoziție vie în care nu s-a păstrat liniștea, dar care, în schimb, i-a permis inovației să ia cuvântul.