Desenul de arhitectură, dubla doi

După ora de istorie urmează cea de tehnică – întâi am aflat care-a fost parcursul desenului de arhitectură, azi îl descoasem mai de-aproape şi ne lămurim, de fapt, cam care-i rolul său.

E dificil să spui că desenul de arhitectură nu-i o artă. E, însă, clar că nu e dintre lucrările pe care le întâlnim în galerie şi le admirăm. Desenul artistic decorează o încăpere, cel tehnic o construieşte. Totuşi, există şi puncte comune între cele două. De pildă, ambele ne pot da bătăi de cap când vine vremea să le descifrăm.

 

Capela Sixtină a proiectării

 

Cuantificabilă, matematică, măsurabilă, lucrarea tehnică este un desen la scară. Vă puteţi închipui complexitatea de detalii incluse în Capela Sixtină? Numeric, informaţiile transmise printr-un desen de arhitectură n-ar fi prea departe de acestea. Nu e vorba despre forme şi pete de culoare, dar e despre secţiuni, prindere a materialelor şi suprapunere, în cazul său.

Pentru că e menit să călătorească, desenul de arhitectură trebuie să traducă asemenea detalii pe limba tuturor. În ultima vreme, structurarea sa e facilitată de computer, astfel încât şi o persoană cu mai puţină pregătire tehnică îi va putea înţelege mesajul. Un zoom in descoperă mai multe specificaţii, un zoom out afişează umanul imaginii, fără caracteristici tehnice detaliate.

 

Câte detalii încap într-un soft?

 

Privind spre cealaltă parte e monedei, asemenea softuri au atras şi scăderea costului proiectării. Asta cu toate că arhitectul rămâne nu doar cel care ştampilează un plan, dar cel care redă în elemente grafice măsurabile zeci de întâlniri şi intenţii ale unui dezvoltator. Rolul său nu se rezumă doar la a desena, ci include şi înţelegerea modului în care funcţionează şi îşi găsesc locul echipamente, instalaţii, cabluri, vane, ţevi. Revenind la comparaţia de mai sus referitoare la complexitatea de detalii, dacă ar fi să pictăm arhiva noastră de proiecte, ar trebui să umplem cu planşe hale întregi.

Mai e, apoi, şi faptul că arhitectura nu vorbeşte despre amănunte lipsite de importanţă. Să jonglezi cu o linie, o haşură sau o textură în cadrul desenului înseamnă să induci consecinţe economice şi juridice. Utilitatea unei reprezentări tehnice de proiectare nu se limitează numai la construcţia în sine, ci are implicaţii mult mai vaste. Astăzi, desenul şi execuţia sunt în perfectă coordonare. Proiectanţii devin autorii unor creaţii care fac punte între imaginaţie şi realitate, pe planşa imensă a lumii în care conlucrăm.