Conferință: “New Perspectives in Construction Law”
Reprezentanți ai mediului academic, ai organizațiilor profesionale, practicieni din domeniu și reprezentanți ai instituțiilor publice s-au reunit pe 30 Septembrie 2016 pentru cea de-a doua ediție a conferinței ștințifice internaționale ”New Perspectives in Construction Law”. Evenimentul este organizat de către Asociația Română de Dreptul Construcțiilor în parteneriat cu Academia de Studii Economice București.
În cadrul dezbaterilor au fost abordate teme de larg interes pentru piața construcțiilor, de la impactul noilor modificări legislative până la noile tendințe în domeniu, fie că vorbim de particularități ale contractelor în aria construcțiilor, noile reguli în domeniul achizițiilor publice, arbitraj și metode alternative de rezolvare a disputelor sau aspecte prinvind legislația specială în construcții.
Atenți la fiecare prezentare, după un maraton de aproape 10 ore, tragem și concluziile acestui eveniment. Ceea ce mă îngrijorează pe mine foarte mult este, cum spunea și domnul vicepreședinte pentru probleme legislative al Ordinului Arhitecților din România, arh. Bogdan Traian BOGOESCU, faptul că în plan legislativ există o supralegiferare, o supranormare, o legislație de cele mai multe ori labirintică și contradictorie. În lipsa unor “update-uri”, meseria de arhitect este foarte mult expusă din punct de vedere legislativ la a genera conflicte, litigii, malpraxis. În momentul de față arhitecții sunt expuși iar problema erorii umane în acest domeniu este greu de clarificat, fiind una destul de sensibilă și subiectivă.
Un alt aspect important, poate la fel de îngrijorător este preconitata criză majoră în domeniul construcțiilor. Subiectul a fost prezentat pe larg de dr. ing. Cristian Romeo ERBAȘU, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții. Precizăm că nu este este vorba de o criză financiară ci de una de personal. S-a invocat lipsa oamenilor bine pregătiți, a specialiștilor, mai ales în rândul constructorilor și proiectanților. Noi credem că într-adevăr, lucrul acesta se simte, deci riscăm să nu mai avem avem cu cine să dezvoltăm – deși există și bani și idei și proiecte.
Un ultim aspect pe care vrem să-l subliniem ține tot de legislație. Considerăm că apropierea unui arhitect de firmele de construcții este la fel de importantă ca apropierea unui studio de arhitectură de un birou de avocatură. Poate chiar mai importantă decât o asigurare de răspundere civilă sau o asigurare de malpraxis. Practica ne arată tot mai des că asigurartorii se dezic de foarte ori și invocă tot felul de mărunțișuri sau neîndepliniri ale unor aspecte, tocmai pentru a nu despăgubi proiectantul sau executantul.