Cat costa un arhitect?

Am gasit in arhiva personala, un prim studiu conceput imediat dupa finalizarea scolii, un soi de deviz de lucrari, o estimare a costurilor serviciilor pe care le prestam ca proaspat arhitect. Tot in acele zile faceam si primele ‘portrete de beneficiar’, valabile in mare parte si astazi, insa voi reveni cu alte postari despre acest subiect. Cu ceva timp in urma, prin tarifarele minime ale OAR. s-au legiferat destul de detaliat onorariile arhitectilor. Prin urmare: cat costa insa un arhitect? Cum putem determina daca liniile desenate dibaci pe o foaie de hartie costa 100 de RON, 1000 de euro sau alta suma?

Imi permit sa raspund cu cuvintele unui mare vanzator, DAN Cacicovschi: costi exact cu cat te vinzi. Daca ai o falsa imagine a valorii tale, vei fi evitat de catre clienti si fugarit de catre colegii de breasla pentru ca faci dumping.

Ma bucur sa afirm ca sunt un arhitect valoros. Nu scump, ci valoros. Cred ca in spatele pretului oricarui serviciu, se afla mai presus de valoarea monedei, valoarea adaugata de mine unui bun, unei investitii. In trecut ma bazam pe criterii foarte clar masurabile si inca mai tin seama de ele in stabilirea pretului, dar cu certitudine nu mai folosesc formula EUR/MP. E ca si cum ai calcula cat costa un pixel din aceasta pagina de blog, cand stim cu totii ca wordpress este un serviciu gratuit. Altceva insa il face pretios: ratingul, notorietatea, cautabilitatea.

Daca citesti aceasta postare ca si client sau ca si coleg de breasla te rog sa iti expui punctul de vedere in ceeea ce priveste criteriile urmatoare de evaluare fiscala:

1. Complexitatea temei, a spatiului, tipul de activitate (comerciala) ce urmeaza a se desfasura in spatiul in curs de amenajare. Un spatiu mai mic nu este mai usor sau mai rapid rezolvabil decat unul mare. La fel, un magazin de bijuterii presupune eforturi in plus fata de un magazin in care se comercializeaza masini.

2. Termenul de finalizare a lucrarii. De foarte multe ori ne intalnim cu termenul de …’ieri’. E ca si cum la frizer il dai pe un client jos de pe scaun si-i ceri frizerului sa te tunda pe tine. Sau sa stea peste program si sa te primeneasca. De multe ori mai multi bani din partea beneficiarului nu rezolva ecuatia. Presiunea timpului este in detrimentul tuturor(arhitect, furnizor de materiale, constructor, beneficiar): favorizeaza compromisul si genereaza costuri foarte mari. Este altceva decat deadline-ul, este altceva decat termenul de livrare a unui proiect, care este ok si pe care il accept si de cele mai multe ori il respect.

3. Numarul de deplasari spre client, numarul de vizite pe santier, distanta fata de localitatea in care se intampla realizarea proiectului. Pe langa combustibil, cazare, hrana etc, intervine costul de oportunitate. Este un criteriu absolut decent, intalnit si la avocati, si la consultantii de toate soiurile si in special la medici.

4. Numarul de spatii ce urmeaza a fi amenajate conform aceluiasi standard. Cred ca orice beneficiar intelege ca un proiect costa mai putin daca el se multiplica adaptandu-se doar particularitailor noului spatiu.

Cred ca ar mai fi si altele, foarte multe, precum valoarea investitiei, riscurile implicate, conditiile de plata etc.