Cash Desk-ul si vanzarea

Cautand cash desk pe Google, am gasit urmatoarea definitiea place in a restaurant, bar, or shop etc, typically containing a cash register, where a customer can pay the bill; (plural cash desks). Cum ar trebui sa arate aceasta piesa de mobilier intr-un boutique? Cum poti insera in acest mobilier functiuni conexe care sa-l faca mai interesant si sa deturneze/dilueze teama clientului de momentul cumpararii?

Totusi, un cash desk este mai mult decat atat. Eu il simt ca un punct in care clientul poate fi ‘cumparat’ de catre vanzator. Ii poti cere doua trei sugestii despre marfa in general si despre ce si-ar dori sa gaseasca in magazin in viitor, il poti fideliza oferindu-i cardul de reduceri, poti sa-i ceri adresa de facebook sau mail pentru a-l informa despre noile colectii sau produse.

Cred ca am desenat zeci de cash desk-uri. Unele mai urate decat altele (cu putine exceptii). Visez la clientul care sa inteleaga ca un cash desk, pult-ul sau casa de marcat sa fie un spectacol si o bucurie in sine. Am intalnit, e-adevarat, clienti care stiu cat de important este sa integreze in corpul casei de marcat, rafturi sau casete cu produse ce se adreseaza impulsului irezistibil de a cumpara al clientului. De regula: accesorii, gablonturi, mici cadouri, gadget-uri, guma de mestecat ori ‘TIC-TAC’-ul nelipsit de la supermarketuri sau benzinarii.

Totusi, cand vine vorba despre casa de marcat, e importanta in special pozitia acesteia in parcursul clientului intr-un magazin: de regula la intrare sau in spate langa cabinele de proba. Spun de regula pentru ca am vazut si cazuri (DIVERTA, BERSHKA, ZARA) in care cash desk-ul este pozitionat in chiar centrul spatiului, semnalizat foarte bine asemeni unui ‘pupitru de comanda’ al magazinului.

Lucrez impreuna cu Victor Chetrari, un talentat designer din Cluj, colaborator pasionat al brandului JOLIDON, la o casa de marcat care sa se desprinda de restul magazinului, sa nu intrerupa coerenta expunerii colectiilor dar care sa ‘apara’ langa client in momentul in care acesta doreste sa cumpere si sa plece. Voi reveni cu imagini si un articol separat in acest caz.

Am vazut chiar vinerea trecuta, un cash desk atat de ingenios si de discret integrat in proaspatul magazin YOKKO din Unirea Shopping Center incat va recomand cu toata deschiderea sa mergeti sa-l vedeti. Nu vezi nici un cablu care sa intre in mobilier si sa se prelinga pe pardoseala pana la priza din spatele vanzatoarei. Nu vezi obiecte inutile pe fata lui si cu siguranta vei fi surprins ca acolo poti plati cu cardul…

Sunt mii de idei de amenajare, e plin internetul…dar asa cum sunt sute de mii de retete culinare, mii de carti de bucate publicate, totusi meseria de bucatar nu a disparut.