Proiect arhitectural și clădire-concept: Chillya, spațiul rural din București
Strada Atlasului este o una liniștită, plină de verdeață, pe undeva aproape de Băneasa. La numărul 3, o poartă și un gard cu litere agățate pe ele îți arată că acolo este un spațiu deosebit.
Deschid poarta și mă întâmpină tăcute două căsuțe, de o parte și de alta a unei mici terase. În spate, o curte cu iarbă și plante, o trambulină elastică, o poartă de mini-fotbal și un grătar. Toate astea sunt semne că am ajuns la Chillya, locul unde poți crea în liniște, în Bucureștiul agitat.
Această chilie urbană nu a fost gândită să înlocuiască o casă sau o cameră de hotel și nu este nici substitut pentru o rulotă. Este un spațiu temporar; pentru iarnă, nu există instalație termică, doar în chilia anexă există o toaletă, dar nu și duș.
Chilia de locuit are spații de depozitare sub dușumea și sursă de curent. Patul se dezvăluie dacă ridici placa principală a dușumelei. Patul este la nivelul solului, ceea ce-ți accentuează impresia că ești în natură. Vara, când este foarte cald, poți dormi cu ușa deschisă, pentru a auzi greierii și cocoșii vecinului de lângă.
Povestea proiectului Chillya
Arhitectul Matius Ichim, managing partner la Matius Studio, voia să abordeze și un alt tip de business, care ar fi orientat activitatea studioului către loisirul în natură, către educație, turism off grid. După colaborarea cu Alina Andrieș, partenera lui de viață și de business, a decis să încerce această formulă de tiny house. În doar cinci luni de la decizie, aveau deja un nume și un prim prototip.
Denumirea conceptului este o combinație potrivită dintre expresia „chill out” care înseamnă relaxare și „ya” care înseamnă „tu”. Iar poezia urbană a denumirii se îmbină cu poezia clasică: pe laturile mici ale construcției sunt mesh-uri cu două fragmente de poeme de Eminescu și Arghezi, în română și engleză. În plus, literatura este peste tot: dacă stai acolo măcar o zi, este musai să consulți biblioteca locului, formată din cărți donate de vizitatori.
Citește întreaga poveste aici.