Noaptea Cercetătorilor

Credem în forța evoluției și în nevoia de perfecționare continuă. Din dorința de a rămâne în contemporan, urmărim ca proiectul Chillya să devină mai mult decât un spațiu esențializat și să se bucure de noile soluții de tehnologizare a locuințelor inteligente. Acesta este contextul participării Matius Studio la Noaptea Cercetătorilor Europeni aflată la cea de-a zecea ediție, în București, atât la Institutul Geologic al Romaniei, cât și la Biblioteca Națională. Participarea la eveniment s-a concretizat cu ajutorul echipei de cercetători coordonate de Marian Dan Bănică, automatist pasionat de industrializare cu studii în managementul inovării, care își propune alături de noi un obiectiv bazat pe evoluția exponențială a tehnologiei. Prin eforturi comune ale celor două echipe, obiectivul de a realiza chilii exclusiv cu suportul roboților până în 2026 s-ar putea concretiza în Modularity Chillya.

Împreună urmărim ca spațiul Chillya să devină smart, interactiv, conectat cu exteriorul prin intermediul tehnologiei avansate. Prin ideile pe care le implementăm ne dorim ca aceasta să acopere arii mai complexe decât cea a arhitecturii. Ne propunem să tehnologizăm Chillya până în martie 2018, astfel încât ea să beneficieze de conectare la internet printr-un parteneriat cu acest segment de IT, încălzire și dotare cu panouri fotovoltaice sau turbine eoliene pentru independență energetică.

Mai mult decât atât, ne dorim o Chillya dotată cu protocoale de control și interacțiune chilie-om care au posibilitatea de a învăța din comportamentul uman. După un ciclu zi-noapte de utilizare a spațiului, Chillya va înțelge și anticipa nevoile utilizatorului, interacționând cu el aproape liber, fluent, fără butoane, cu o atenție minimă din partea acestuia. Un exemplu în acest sens este unul dintre obiectivele prin care Modularity s-a alăturat proiectului Chillya: comanda vocală prin care spațiul de locuit se transformă în birou. Îmbinând mobilierul multifuncțional realizat de Matius cu soluțiile de automatizare puse la dispoziție de către Modularity, această inovație din cadrul Chillya se va putea dovedi posibilă.

Credit foto: George Ruiu