Marinete Constantin, sculptorul de scari catre cer

In drum spre biroul meu din Parcul Herastrau, trec adesea pe langa o gradina suspect de vie si misterios presarata cu obiecte din piatra alba sculptata. Zic…Ia sa dau ‘Buna ZIUA!’ si… ma trezesc in fata lui MARINETE CONSTANTIN, un artist in piatra, cel ale carui lucrari le vedem in drumurile noastre prin tara, ca grupuri statuare cu mesaj istoric. Multi dintre noi au fost facuti pionieri la baza soclurilor lor.

Marin, cum ii spun colegii de lucru-ucenici, este un om de o modestie si liniste ce-mi creaza imaginea unei statui vii, o statuie care poate sa vorbeasca si sa fie totodata ‘rascolit’ de intrebarile mele. Cati dintre noi si-au dorit sa fi stat de vorba cu Brancusi sau cu Enescu? Sau cu Mircea Cartarescu … Cati dintre cei care au astfel de – sa le spunem capricii- fac efortul de a-l regasi in celalalt de langa el? Asta am facut eu ieri, cand am decis sa scriu un articol despre gradina cu sculpturi a lui MARINETE CONSTANTIN, un fiu de taran din Teleorman.

Gradina respira un aer domol, curat, de zici ca esti intr-o alta lume. Dalta cu care ciopleste piatra de 60 de ani i-a creat un ritm pe care el ca om, il cauta si-l imprima bolovanilor din fata sa si intregului spatiu din jur, dandu-le viata, grai. M-am simtit acolo ca un epigon in gradina lui Lorenzo de Medici, ca un norocos ce a descoperit in aglomerarea de cladiri de birouri si strazi galagioase, un paradis. Un paradis in care Pasarile de Apa, Margelele Reginei stau alaturi de Scarile catre Cer ale unui om bland, ambitios si indragostit de piatra.

Va rog sa mergeti sa-l salutati si poate aveti norocul sa va indragostiti si voi de acest loc, de aceasta poiana din jungla orasului, unde timpul este oprit in loc de un singur om. Toti cei din jurul sau, Costica, Viorel, Doru sau Alexandru chiar fiul sau, ca sa nu uitam de restul rudelor si prietenilor care-l cunosc stau si-l privesc cum tic-tic sau tac-tac face timpul sa taca. Ii sorb fiecare miscare ca de pendula a bratului si se hranesc cu ea, ca si cum ar fi inca un veac.

Va rog vizitati si blogul lui Alexandru Marinete, cel care a desenat si turnat in bronz, caii de la Bucharest Business Center.