Magazine de vis(e)

Sunt de acord ca unele substante produse de om sau de natura pot dauna sanatatii noastre trupesti, mentale, spirituale sau de orice alta natura. Totusi nu pot sa fiu de acord cu denigrarea ideii de vis prin asocierea cu drogul si cu stigmatul de INTERZIS, MALEFIC, inevitabil MORBID. Urmarind ‘Inapoi la argument’ , o emisiune in care d-l H.R. Patapievici impreuna cu invitatul sau d-l Andrei Oişteanu, am gasi totusi lucruri noi: omenirea a apelat inca de la primul om, la ‘droguri’.

Cand ADAM a muscat din Marul cunoasterii, probabil ca a muscat de fapt din fructul DEZMARGINIRII (B.P. Hasdeu). Medicina, psihologia, cercetatorii si sociologii si guvernele multor tari au acceptat ca unii cercetatori, scriitori, regizori si in general artisti, sa experimenteze lumea abisala a drogurilor, pentru a afla despre lumi pe care oamenii ‘normali’ nu le percep. De ce? Din simplul motiv ca acestia puteau sa redea ceea ce vedeau, simteau, auzeau sau descopereau inhaland, ingurgitand sau injectandu-si diverse substante in organism. Iar cand un om o face pentru a revela si altor oameni stari si lumi noi consider ca este un act altruist, nobil de ce nu…

Vei ramane surprins sa afli ca o multime de nume din cultura universala este cumva conectata cu ‘universurile superioare’ printr-o scara psihotropica: Baudelaire, Aldos Huxley, Constantin Mavrocordat, Mircea Eliade, Cioran, Mircea Cartarescu etc. Nu vad in asta ceva rau, ma bucur de ceea ce au lasat acesti oameni ca zestre culturala omenirii. Daca am privi din perspectiva morala evolutia omenirii sunt absolut convins ca ar trebui sa ardem pe rug aproape toata literatura, muzica, artele plastice si chiar inventiile tehnice.

Am mai scris un articol despre cum vad eu amenajarea unor magazine de vise. Astazi revin cu o intrebare care vizeaza mai mult etica folosirii drogurilor. Daca ai afla ca cel care a inventat antivirusul pentru Holera priza marijuana ai interzice produsul mintii lui bolnave care face in fapt ‘bine’ omenirii salvand vieti? Sau daca ai afla ca cel care a gasit solutia ce vindeca temutul cancer e un dependent de alcool l-ai mai accepta? Am putea extinde evident plaja catre homosexuali, pedofili, criminali. Daca un criminal canta si compune divin la pian, cred ca asta nu-l scuza pentru profilul si apetenta criminaloida.

Am mai vorbit despre cartea asta? O gasesti la Polirom.

Citeste, bucura-te de viata si gandeste-te de multe ori inainte sa accepti invitatia in lumea ‘cool’ a substantelor interzise. Asculta si parerile pro si pe cele contra. Sfatul prietenei mele este sa merg la Balaceanca sau in centrele de dezintoxicare si sa fac apoi un articol despre magazinele de vise.