La…’Mama Naibii’ – Off the Map

Ce faci daca ramai fara fonduri, sau acestea se imputineaza cu rapiditate? Ce faci daca nu reusesti sa gasesti un loc de munca, sa-ti platesti facturile la gaz/curent/apa/gunoi si sa-ti cumperi de-ale gurii macar? Ce faci cand nu mai poti iesi in oras pentru ca nu ai bani de bilet, fara sa mai vorbim de…benzina. Ce faci daca prietenii nu te mai pot ajuta, iar parintii nici macar atat? Ce faci cand disperarea iti da tarcoale? Un prieten de-al meu a gasit o solutie de mare curaj si noblete:retragerea in afara lumii nebune.

Daca agreem cu totii ca lumea nebuna este lumea oraselor mari ale patriei, in care fericirea se reduce la cat de bun loc de parcare am gasit sau ca am facut doar 40 de minute pana in centru, ei bine , in afara lumii nebune s-ar putea defini ca locul geometric in care se afla mai mult de 10 gaini pe o raza de 25 m in plan, iar gazele de esapamant le simti doar cand ies tractoarele pe camp la insamantat sau discuit. Iulian G. impreuna cu sotia sa si un bebeluc de un an jumatate sunt oameni cultivati, vorbesc engleza, greaca, spaniola si bebeleza. Ar putea cu simplitate sa conduca santiere destul de grele sau sa gestioneze proiecte complexe de management.

Totusi, ei au ales o varianta mult mai sanatoasa si mai echitabila in raport cu ei insisi. Astazi probabil ca au terminat de desenat in Sketchup planul cu rasaduri pentru gradina si cand au dat drumul pasarilor in ograda au avut grija sa culeaga si cateva oua din cuibare. Nu! Nu au veceu in spatele casei, ba chiar au baie si apa calda pentru dus. Pana la primavara se bucura de focul din soba, se joaca cu pruncul si mai intra pe net. Sper sa le placa acest articol, sa vada cu multa buna-dispozitie filmul si sa stie ca ma gandesc des la ei.

Filmul Off the map este cred eu, strans legat de ceea ce se va intampla in masa in Romania: migrarea populatiei la sate. Chiar si eu cochetam pana acum cateva zile cu ideea de retragere intr-un orasel cuminte, sau chiar sat curat de munte, in care sa fiu profesor sau invatator. Sa beau lapte de capra si sa merg in padure dupa lemne si bureti. In felul acesta scapam de taxe, de stress-ul traficului si ne putem gestiona singuri trezirea, veghea, munca si lenea.