F de la F64 Studio

O veste care s-a raspandit cu viteza fotonului: F 64 inaugureaza chiar in ziua cand sarbatoresc 10 ani de la infiintare, cel mai mare magazin din tara, dedicat tehnicii si pasiunii pentru imagine. Multi fotografi spun ca ar fi chiar al doilea din EUROPA, in care gasesti TOT ce-ti trebuie pentru a lucra cu imaginea fixa, FOTOGRAFIA, si cu cea cinetica, FILMUL.

La inceput, probabil, multi au crezut ca cel care s-a lansat in acest proiect ciclopic este un alchimist intarziat, ‚unul’ care n-a fost informat inca de faptul ca ‘e criza NENE!’ Altii, mai scoliti insa si ‘cu nas de evreu’ au simtit ca daca F64 n-o facea acum, ar fi pierdut in foarte scurt timp pozitia de lider pe piata de profil si risca sa-si piarda chiar afacerea.

Ei bine F64 Studio, care inseamna in primul rand cei doi parteneri Marian Alecsiu si Dana Becheru au avut curjalul sa se arunce in tabloul acestei afaceri. Sunt chiar ei, cei care in urma cu 10 ani, deschideau primul lor ‘magazin’ de aparate foto. Poate si video, dar nu cred ca incapeau prea multe articole sub scara rulanta de la Supermagazinul Unirea. Poate ar fi interesant sa-i rog sa-mi dea si cateva poze pentru a le posta in cadrul acestui sau a unui viitor articol.

Au urmat 10 ani de lupta cu piata, cu concurenta, cu furnizorii, cu asteptarile din ce in ce mai mari si mai pertinente ale clientilor. Totusi, dupa zece ani, au reusit. Ei doi, impreuna cu toti cei care lucreaza in acel plurivers tehnic al crearii de imagini. Pentru mine nu mai este un univers (a se citi uni-vers) ci un PLURI-VERS. Cand am vazut cat de complexa este aceasta piata a tehnicii imaginii mi-am dat sema cat de inconstient de incapacitatea mea eram cand am desenat primele concepte de magazin, in acest articol.

Daca pentru medici fiecare pacient este o pagina din C.V., pentru mine fiecare proiect este ca un far pe o mare necunoscuta. Merg timid catre acel far sperand sa gasesc impreuna cu clientul o piata buna si prospera. Si eu si el mergem orbeste, stiind asemenea lui Columb ca TREBUIE sa reusim. Si vom reusi!

Ma pandeste o mare emotie, imaginandu-mi prima fotografie facuta in acest magazin F64 Studio care, insumat, va avea 1300 de mp si care va adaposti o coplesitoare colectie de branduri de top din industrie: Canon, Nikon, SONY, Panasonic, Laika, Apple, Pentax, Samsung, Tamron s.a.m.d. Oare care dintre acele aparate, dintre sutele de modele si accesorii din noul MAGAZIN F64 STUDIO va face ‘blitz’ prima data? Poate fi o tema de concurs si cred ca toti fotografii vor fi castigati.

Primul cumparator… Iti dai seama? Este o traditie ca primul client sa dea banii pe un echipament scump, neredus din partea casei, ca sa mearga afacerea in profit. Isi vor fotografia visul cu ochiul si apoi cu ochiul magic al DSLR-ului (sau compactului).

Acum parca mi-e usor sa ma uit in urma la muntii de corpuri de iluminat din amenajare, la orele de discutii mai intunecate sau mai luminoase, la sutele de mailuri si de comenzi de materiale de constructii, mobilier, set-up-uri, echipamente si accesorii si cate si mai cate cifre care pot crea o imagine cat de cat proportionala a celui mai scump magazin din Bucuresti. Nu cred sa fie condensata atat de multa valoare intr-un spatiu similar ca intindere. Poate ca magazine precum Zara, H&M, in magazine de 3-4 ori mai mari, o pot cel mult egala. Pentru asta, Iulian, inteleptul care a pastorit intregul santier, va asigur ca a pus la punct cu cele mai performante sisteme antifurt, cel mai greu de spart sistem anti-efractie.

Sunt multe de spus acum cand mai sunt putine ore pana la inaugurare. Poate uitandu-ne pe mailuri si pe poze, cum se face de regula la final de drum, vom reusi sa rememoram sutele de propuneri de solutii mobilier, de imagini ale fatadei, de cate si mai cate detalii de concept de prezentare a produselor catre clienti s-au aruncat la cos, astfel incat orice client incepator, amator sau profesionist sa poata sa-si gaseasca ‘scula’ potrivita, la cel mai bun pret. Asta ii face pe clienti fericiti, iar asta vor gasi la F64. Iar pentru ca in orice afacere consilierea clientului e temelie, 64 de consultanti F64 sunt pregatiti si mobilati tehnic sa ofere solutii.

Si pentru ca imaginea despre cat de solida este pasiunea F64 pentru fotografie sa fie si mai bine creionata, vom gasi la etajul magazinului, o sala de cursuri in care vor fi invitati cei mai buni profesori de imagine. Voi urma un astfel de curs, care dureaza in jur de 6 luni si voi reveni cu detalii. Pentru mine ca arhitect, imaginea, intelegerea ei este vitala si simt ca imaginea tine pasul cu tot ce este in jur mai actual, chiar daca principiile de baza sunt din arta plastica si teoretic raman intangibile.

Uita-te dupa floricica F64 vino sa-i simti mirosul care iti va exploda in spatele retinei cu fiecare fotografie pe care o creezi.

Le multumesc tuturor celor cu care am colaborat si cu energia, bunatatea si timpul carora nimic nu s-ar fi smuls de pe hartie pentru a fi pus in opera: Glass Expert, Atvangarde, Sebastian Pop, Alex Spineanu, Andra Lazar, Kiko, Rafi, Iulian, Ina Brocolina, Nicoleta Tutoveanu, Delia Popa si mai sunt cred vreo 80 de nume.

Vant de la pupa F64!