Dona, o farmacie cum toate ar trebui să fie

Matius scrie povestea despre o farmacie cum toate ar trebui sa fie. Este un proiect ce a durat mai mult de 7 luni de zile deja, insa debutul sau a reușit să risipească si cele mai mici îndoieli ale beneficiarului proiectului : Dona este într-adevar o farmacie cum toate ar trebui să fie.

 

Nucleul DONA

Un dialog vizual permanent cu pacientul.

Dona are proprietăți curative prin climatul interior remarcabil de plăcut, prietenos si intim. Lemnul, pardoseala și în special lumina din interior grăiesc de la sine despre cât de placută, revigorantă și stenică este reîntoarcerea la natură, la viața sănătoasă.

Dona este concepută astfel încât să acorde climatului angajaților farmaciei regăsirea stimei de sine ca profesioniști, statutul social in Romania Contemporană și să faciliteze actul apropierii de pacienți prin Consiliere, cel mai important atu al retailer-ului S.C. S.I.E.P.C.O.F.A.R. S.A.

blog_matius_dona_02

Pitch-ul DONA

Echipa noastra a primit vestea invitatiei Dona catre desenarea planului de redefinire a identitatii locatiilor in drumul dintre AFI Ploiesti catre Promenada Mall Bucuresti, in vara anului 2013. A fost prima data cand am folosit gandirea laterala intr-un concept de retail. Eram epuizati fizic si am facut literalmente un pas in lateral, pe un drum ce ducea catre o liziera din apropierea Bucurestiului. Goniti de dogoarea unui iulie-august, am inotat cu toate fortele catre oceanul verde din fata noastra. In acel moment inca nu realizam ca de fapt tocmai gasisem solutia pentru amenajarea DONA: o oaza de liniste cald-racoroasa, o gura de sanatate si inspiratie in acelasi timp.

Conceptul de amenajare DONA

Fatada aliniaza DONA la standardele SREN 12600/2011 printr-o vitrina senina , cunoscuta in vocabularul public drept ‘pana jos’ adica pana la nivelul pardoselei, o vitrina ce ma invita catre un spatiu aproape nefiresc de permisiv si accesibil. Vazuta dinspre strada, intreaga farmacie devine o vitrina imensa catre furnicarul din interior: brusc, imagini cu care erai obisnuit sa te intalnesti pe strazile din Paris ori Bruj (|Brugge- Belgia n.a.) te invita pe un gazon de pe care s-a cosit proaspat: bine ati revenit la DONA, bine-ati venit

intr-o farmacie asa cum toate ar trebui sa fie.

Pupitrele farmacistelor si farmacistilor sunt ordonat distribuite, asa cum ne-am astepta arhetipal sa fie: ca la farmacie. Un verde fain dibuit, stropi de albastru senin si transparenta luminii, culorile cand mai calde cand mai reci ale medicamentelor sunt suficiente pentru a-l transporta pe pacient catre un confort psihic, spre linistea regasirii increderii in vindecarea sa. Dona reuseste sa te faca mai tanar doar trecandu-i pragul, Dona te vindeca subit, asa cum te simti stii bine, de fiecare data cand tocmai intri la medic.

Dotari noi in retailul Farma, premiera DONA

Materiale antiseptice precum Tarkett, un PVC fara emisie de COV (compusi organici volatili), aprobate in mediile farmaceutice sau spitalicesti. Pe langa aspectul pixelat in culori vii, prietenoase, acest material are proprietatea de a se intretine foarte usor si de a rezista foarte bine traficului.

O intreaga retea de sisteme tehnice si hard-ware: sistem de climatizare automata, filtre de apa cu osmoza inversa, CCTV, cititoare de retete electronic, POS-uri, Detector de fum si sisteme antivandalism. Hi-MACS un material compozit, termoformabil, usor modelabil si cu proprietatea de a pastra eventualele elemente patogene cu transmitere prin atingere departe de farmacist si in special de ceilalti pacienti.

Tehnologie de mobilier din MDF Vopsit, Hi-MACS, sticla ultraclara vopsita pe una dintre fete, vitrina cu usi gisante din sticla securizata, cu acces controlat, un design integrat al zonei de consultatie si in aceeasi masura livrarea obiectului retetei, livrare care poate fi recunoscuta ca produs farmaceutic sau ca o consultatie de formala a unui specialist in sanatate.

Dispunerea in planul farmaciei, cat si amplasarea produselor pe rafturi au fost coordonate, pentru fiecare pas al proiectului, de catre echipa DONA si arhitectii MATIUS.

Toate piesele de mobilier ce depasesc 1,35 m sunt ancorate solid de elementele structurale ale spatiului (grinzi si stalpi din beton, planseu etc), pentru a evita desprindera acestora in timpul operarii, sau actiunii unor forte ale naturii.

DONA – o retea de prodese si consilieri farmaceutice cu viziuni green

S-au utilizat corpuri de iluminat cu proiectoare realizate cu cea mai recenta tehnologie LED Philips, usor inserabile pe sinele suspendate. Sursa de producere a luminii sunt pastilele LED, cu durata de viata de pana la 50.000 de ore, avand un raport consum energetic versus conversie in flux luminos net superior oricarei tehnologii anterioare bazate pe ioduri metalice.

Am privit cu tentie capitolul diminiarii atentiei si concentrarii dupa primele 3 ore de lucru. De aceea, DONA foloseste o scenografie de iluminare in straturi, dozand distributia luminii exact acolo unde te astepti sa o intalnesti: la consultarea planului de tratament, la studiul unei etichete de produs si in ansamblu, a interlocutorului si a mediului farmaciei.

Lumina calda, GALBUIE (3.500-4.000 grade K), este regizata pe niveluri ierarhice si perfect adaptate ciclului circadian (mai intense dimineata si seara, si mai atenuate ziua, cand functia acesteia este preluata de vitrina, respectiv lumina solara).