Conferinta de arhitectura RIFF 2011, Bucuresti J.W. Marriott

Grand Hotel J.W. Marriott, 21-22 NOV 2011, un spatiu devenit subit neincapator pentru arhitecti si companii din industria constructiilor. Poate cel mai important eveniment al sfarsitului de an 2011 in lumea arhitectilor, RIFF, reuseste sa exprime in doua zile, cele mai noi tendinte in ceea ce inseamna acoperis -a cincea fatada a cladirii- , fatade, pardoseli si izolatii in general.

Trebuie sa-l mentionez si eu pe d-l arhitect Serban Tiganas, asa cum aproape fiecare vorbitor al conferintei nu a ezitat sa o faca, amintind de frenezia nefireasca din anii nebuni ai consumismului. Nu mai departe de 3 ani, abia daca reuseai sa aduni 20 de arhitecti la o conferinta: mai toti erau pe santiere sau in birouri, desenand si pregatind caiete pentru licitatii. Parca lucrurile s-au mai asezat dupa 2008. Peste 500 de arhitectii, constructorii, furnizorii de materiale, tehnici de construire etc. au devenit brusc mai atenti la time-ing, la partea ecologica, multifunctionala si in final economica a universului constructiilor.

Am reusit sa particip la toate conferintele organizate de AB Plus anul acesta in Bucuresti, incepand cu INGLASS, continuand apoi cu GIS si incheind glorios cu RIFF. Scriu ‘glorios’ pentru ca, surprinzator, cantitatea de informatie de foarte buna calitate a crescut de la eveniment la eveniment in prezentarile vorbitorilor. Trecand peste cateva prezentari mai plicticoase – dar nu total inutile- ale unor producatori de profile si sisteme, aproape ca nu a fost nume care sa nu atraga atentia prin ceva foarte interesant: Angelo Roventa cu al sau proiect versatil de locuinta minimala bazata pe principiile arhivisticii, corpurile de iluminat cu lumina 100% naturala de la Skylux, corpuri ce cu siguranta iti vor placea ca sistem filosofic de iluminare, o arhitecta cu mult simt pedagogic, Andreea Negrilescu Ilina de la GUARDIAN care ne-a facut de multe ori sa zambim aratandu-ne cat de des si firesc gresim ca arhitecti, cand alegem ‘geamurile’ pentru fatadele vitrate.

‘Uitand’ acele clipe de un real disconfort cand la pranz unii dintre invitati au preferat un desert in locul unei salate, doar pentru a evita coada civilizata dar cam lunga a restului participantilor, pot spune ca evenimentul de ieri a fost unul deosebit de bine-venit pentru mine ca arhitect, oferindu-mi sansa sa-mi revad colegi, indrumatorii de an (arh. Dragos Ciolacu si arh. George Carapanu) de la inegalabila scoala de arhitectura din Iasi, cat si o parte dintre colaboratorii permanenti.

Sper ca am fost singurul deranjat de insistenta cu care o firma ce produce placi din aschii lemnoase se promoveaza pe piata ca aparator al naturii si al mediului inconjurator. Au avut e just, o prezentare simpatica, datorata in exclusivitate unui arhitect, dar care m-a facut sa vad cum pe linia procesului tehnologic al acestei corporatii sunt taiate paduri si apoi inecate intr-o substanta care inlocuieste vechea formaldehida, atat de cancerigena cu o alta substanta, banuiesc eu la fel de daunatoare insa nedovedita inca stiintific. Repet, sper sa fiu doar eu cel care a inteles gresit cum stau lucrurile cu aceasta companie, al carei nume nu-l mentionez spre a nu-i aduce prejudicii de imagine.

A fost cu siguranta o zi castigata pentru toti cei care au fost astazi acolo si sper sa fie la fel pentru cei care vor veni si maine cand sper sa am vreme sa scriu despre prezentarea d-lui arhitect Al. Beldiman, a celor doi tineri arhitecti bucuresteni de la studioul AA si poate chiar a arh. Michel Tombal din Olanda si a arh. Maciej Lapkowski – invitatul din Polonia.