Cafeneaua antreprenorilor

Prezența Chillya, cu ajutorul partenerilor și susținătorilor studioului Matius, se regăsește într-un context în care la nivel mondial se petrec mixaje și schimbări fundamentale în sistemul și modul de gândire atât al vieții active, cât și al celei pasive.

Chillya se afirmă ca un adevărat prototip, un pionierat atât în locuire, cât și în zona de activitate profesională. Ea nu este o casă, ci un spațiu polivalent care funcționează atât ca birou, cât și ca zonă de entertainment sau educație. Desprinderea de frici și de false valori este necesară în situația unei piețe adesea nepregătite tehnologic și social de a trece peste bariere, piață ce stă încorsetată într-o locuire așa-zis tradițională, cu dotări minimale. Nu pretindem că „am inventat apa caldă” sau „gaura de la covrig”!

Atât internetul, cât și tehnologia conexă se dezvoltă  cu o viteză debordantă. Știm că nu vom fi feriți, nu ne putem ascunde la umbra unui nuc, lăsând istoria să se desfășoare pe lângă noi. Putem însă interveni, modelând-o în sensul în care dorim noi ca națiune, ca popor, ca vorbitor de limbă română să o asimilăm acestui spațiu carpato-danubiano-pontic.

Prin rezultatele sale, Matius Studio a fost adoptat de către elita culturală Zeppelin, în corul de proiecte prezentate cu ocazia Cafenelei Antreprenorilor. În fapt, acest eveniment s-a materializat într-o sumă de discuții, mediate între lumea creativilor și cea a antreprenorilor.

Mai mult, simt că am trăit un moment istoric prin faptul că Materia, biblioteca de materiale de finisaj și de construcții s-a deschis în București în această toamnă. Credem că integrarea Chillya în acest calup de evenimente este o garanție a faptului că gândim în direcția corectă și că societatea noastră are și o viziune sănătoasă asupra viitorului. Fiecare creativ contribuie la distribuirea și asimilarea de către societate a acestor valori, este job-ul nostru nescris.

Cafeneaua Antreprenorilor a legat și prietenii. Una dintre acestea este cea pe care am avut ocazia să o creăm alături de Kantoor Karavaan (în traducere, „birou mobil”), din Olanda. Fiind atașați de valorile de frontieră ale Europei reprezentate de Rotterdam și Eindhoven – oraș în care Matius a fost bursier Erasmus, ne-am identificat cu viziunea și ideile pe care Kantoor Karavaan le-a pus în practică. Prin urmare, nu vedem o pură întâmplare în perspectiva de gândire pe care o avem în comun, ci o recunoaștem drept o consecință firească, un lucru ce trebuia să se întâmple.

Am avut ocazia să asistăm la prezentări numeroase alături de specialiști din zona food (Simbio pe roți, Instock) și zona de locuire urbană (Metabolic, LOLA). S-au evidențiat inițiative green bazate pe consum la nivel de asimilare bio, organică, integrând ceea ce avem nevoie să asimilăm pentru a ființa, a dezvolta idei și a locui. Prin intermediul acestor viziuni, concepte precum „sustenabilitate” și „smart city” au prins noi forme de materializare.

Facem iarna pe Splaiul Unirii 160, alături de Mater, NodMAkerSpace și Dizain, pentru că noi toți suntem cheagul avangardei creativității românești.

GALERIE FOTO

CREDIT FOTO: Marius Buiculescu, Adina Lupu, Mihai Cristian