Spatiu de cult (01)

Incurajat de Augustin Ioan, un coleg de breasla pe care nu l-am cunoscut inca dar despre care am auzit destul de multe si a carui carte ‘Visul lui Ezechiel’ am citit-o student fiind, am decis sa demarez un nou proiect ca arhitect: un spatiu de cult.

Iata si istoricul: in momentul in care am decis ca vreau sa devin arhitect, am cerut ajutorul divin, asa cum o face aproape orice student inaintea examenului sau saritorul cu prajina inaintea startului. Doar ca pe langa simpla cerinta m-am gandit ca ar fi frumos sa fac, sa dau ceva in schimb. Ma gandesc acum: ca si cum Dumnezeu ar face un troc cu noi- ne da curaj si ajutor contra unor fapte frumoase. Asa am inteles eu atunci sa fac si iata ca acum, aflat cumva la jumatatea vietii mi-a revenit in gand acel pact.

Sunt foarte confuz cand ma gandesc la cat de departe sunt de a raspunde cerintelor unei astfel de teme. Nu stiu canoanele dupa care se proiecteaza astfel de spatii, nu am nici cea mai vaga idee unde va fi aplasata aceasta biserica si nici vecinatatile. Dar de ce spun eu biserica? Poate fi doar un spatiu de cult in care se pot oficia ceremonii religioase in ritul ortodox, catolic, protestant etc.

Cred ca unui mirean, unui pacatos ca mine i se pot totusi revela planurile unei biserici ortodoxe intr-un concept nou, contemporan, adaptat omului recent. Am atasat acestui articol primele schite si voi reveni cu explicitarea lor.

Doamne ajuta!