INTERVIU: Matius Ichim si calea spre excelenta
Cat de simplu i-a fost lui Matius Ichim sa-si afle vocatia? E important sa afli ce talente ai sau crezi ca poti trai si fara aceasta informatie?
Matius Ichim este arhitect. Si-a descoperit vocatia dinainte de scoala. El crede ca fiecare copil isi arata talentul sub forma lucrurilor pe care le exprima inconstient si cu obstinatie zi de zi. La Matius Ichim a fost un amestec de curozitate pentru domeniul arhitectura, pasiune pentru desen si perseverenta, zice el, eu as zice talent. Cum a reusit? La prima vedere, pare totul foarte simplu: a identificat omul ce-i place si a mers pe drumul acela pana acum, cand iata, Matius Studio inaugureaza cate un spatiu comercial in fiecare saptamana.
- Matius Ichim, la ce varsta te-ai hotarat sa te faci arhitect si cine te-a ajutat sa-ti identifici talentul?
In penultimul an de liceu, mi-am evaluat optiunile dar si potentialul, discutand in prima etapa cu cei apropiati, insa fara sa ratez opinia colegilor, vecinilor sau chiar si a celor cu care intram in contact pentru prima data.
Poate nu intamplator, faptul ca in Iasi locuiam la 3 minute -de mers pe jos- de facultatea pe care urma sa o accesez (Facultatea de Constructii si Arhitectura este pe malul raului Bahlui, unde mergeam de multe ori sa prind gusteri cu prietenii de la bloc) a facut ca decizia mea de a urma aceasta cariera, sa fie mai usor de luat.
Cu dezinvoltura, dar mai ales fascinatie, am cerut voie portarului sa merg in atelierele in care vedeam mereu seara, cand ma plimbam prin cartier, lumina, forfota si mai ales planse, machete si schite desenate ordonat. Prima mea intalnire a fost cu o studenta care amuzata de vizita mea, m-a poftit in atelier sa-mi arata ce lucra la planseta. Au inceput si alti studenti sa se alature, facand glume, intrebandu-ma detalii si lansand sfaturi amicale, probabil flatati de interesul acelui adolescent.
Identificarea talentului a inceput cu primele desene, pe care le tin minte cu mare acuratete, chiar daca pe atunci aveam sub varsta scolarizarii. Cred ca orice copil isi exprima involuntar, mugurii vocatiei in orice ar face, fie ca deseneaza, canta, recita, mestereste sau gestioneaza relatii. Acestea sunt intentii, semnale, iar fiecare opinie din jurul acelui copil, le incurajeaza sau le reprima. Ulterior, examenele, concursurile, prietenii cu educatie critica valoroasa, le valideaza, ba chiar le educa, le slefuiesc.
- Matius Ichim, pentru tine cheia succesului o reprezinta talentul sau efortul?
Succesul este ce? Talentul este ce? In cazul meu, cu auto-ironie, pot afirma ca este vorba cel mult de inclinatie catre arhitectura. Cred ca avand abilitatea de a desena m-a facut sa-mi iert lipsa talentului. Desenul de mana m-a ajutat sa caut forme care sa contina functiuni (de pilda activitatea comerciala a unui boutique), sa puna in relatie obiecte (mobilier, vitrina, produse, iar computerul si de ce nu beneficiarii, constructorii, tamplarii, colegii ingineri m-au ajutat sa le exprim tehnic. M-as bucura daca cititorul intelege din acest raspuns ca talentul nu este dovedit de un spatiu care ‘arata bine’, asa cum succesul nu este dat doar de talent si munca. Este plin internetul de idei ale oamenilor talentati, nu? Astazi putem lesne mima, copia talentul. La fel, la tot pasul gasim oameni sufocati de munca si de task-uri, avand cel mult garantia unor mici victorii.
- Inteleg ca pentru tine Matius Ichim, pasiunea este cea care determina succesul?
La noi la Scoala (asa numeam noi studentii si profii, Facultatea), era o mana de oameni, printre care si eu, de care se spunea ca sunt ‘labosi’, pentru ca uneori reseam sa seducem ochiul, sa transmitem mai mult decat putea foaia si creionul, iar asta mi-a adus fie avantaje, fie critici si ironii. Castigul a fost ca m-a aruncat in lumina acida a dezbaterilor, a „judecatii’, lucru foarte util in viitor, cand fiecare gest grafic trebuia argumentat compositional, financiar, tehnologic, legislativ. Un artist poate argumenta cu „asa am simtit”, arhitectul insa, nu-si permite acest lux.
Aveam insa si colegi care se exprimau stangaci in desen, fara totusi a fi apreciati ca ne – talentati. Uneori, din pasiune, dupa ce-mi predam lucrarea, ramaneam in atelier cu dragul de a-i asculta pe alti colegi expunandu-si ideile, in timp ce le schitam perspectiva. Perspectiva este piesa desenata care este mult mai greu de ‘construit’ cu mana, decat o reprezentare plana a unui obiect de arhitectura. Vreau sa subliniez prin aceasta rememorare, ca pasiunea ma chema, ma tinea peste program fara sa-l percep – tanar si plin de energie fiind, drept efort . Iata ca fara sa fie meritul meu, pasiunea, acest ceva inefabil, mi-a gasit calea spre a performa. Am devenit, iata, perseverent fara sa-mi propun, ba chiar mai mult: mi-am cultivat rabdarea de a-i asculta pe ceialti colegi, de a invata din dezbaterile cu ei, de a-mi gestiona mai bine emotiile, timpul, esecurile, frustrarile.
- Matius Ichim, ce crezi ca le lipseste tinerilor pentru a-si vedea mai limpede talentele, vocatia?
NU cred ca risc prea tare afirmand ca astazi talentul abunda, este peste tot. Tinerii beneficiaza de teritorii nemarginite in a-si exprima viziunea, opinia vis-à-vis de un eveniment. Arta este la liber, iar tehnologia inlesneste aceasta democratizare a sa. Poti fi orice, fara sa iti trebuiasca prea multe diplome, cursuri sau echipamente prohibitiv de scumpe.
Ce le-ar putea lipsi este mentoratul si incurajarea. Vad in excesul informatic o mica piedica in luarea unei decizii ferme, macar pentru 5 ani , daca nu pentru 10.
La fel, vad in viteza cu care se transforma lucrurile in egala masura avantaje dar si surse enorme de esec. Fiind la inceput de drum, pe multi ii va demoraliza un bobarnac, dar alta cale decat cea a curajului nu este.
- In acest context, cum ai putea tu, Matius Ichim, sa ajuti tinerii sa inteleaga mai usor diferenta dintre angajati si antreprenori?
Imi plac mult metaforele, pentru ca ajuta la explicarea unor situatii greu de creat prin cuvinte. De aceea, pentru a raspunde la aceasta intrebare voi folosi povestea gatitului. Cred ca orice tanar se gaseste -mai rar sau mai des- in situatia de a-si pregati masa. Daca tanarul etapizeaza procesele, creaza lista de cumparaturi, gestioneaza costurile, identifica posibilitatile de procesare a ingredientelor, de portionare si expunere in farfurii, deja putem vorbi de viziuni de manager. Mai mult decat atat: daca reuseste sa delege catre colegi, prieteni, invitati etc. parti din acest process (de exemplu: achizitia fructelor/desertului, spalatul vaselor, furnizarea unui vas special pentru gatit, o reteta unica etc.), inseamna ca am intalnit deja un viitor talentat antreprenor.
Situatia a doua este cea in care tanarul se multumeste in a-si autorecunoaste inabilitatea de antreprenor, identificand doar piedici, bariere si situatii fara iesire la tot pasul, multumindu-se in final cu o portie de semipreparate sau un produs fast-food.
- Matius Ichim decizia ta de a lucra pe cont propriu a fost personala 100% sau te-a inspirat si altcineva?
Cred ca meseriile liberale contin in cele mai multe dintre cazuri (peste 60%) by default, germenele de antreprenoriat. Cea care m-a incurajat sa fac primul pas catre a-mi crea propriul studio este doamna Gabi Popovici, din Iasi, in 1998. Ulterior, am decis sa ma asociez cu inca trei colegi arhitecti, inca student la acea vreme, o etapa frumoasa din viata mea pofesionala, o etapa in care am creat si am primit influente din zone si de la oameni cu totul si cu totul diferiti ca profesie, profil moral si capital.
- Matius Ichim si Matius Studio, cum se sustin reciproc?
Astazi munca mea este de coautor, dupa ce incepand cu 2013 am facut un pas major catre ceea ce este astazi studioul MATIUS.
Daca este vorba despre un proiect, munca mea consta in prima faza in a incuraja, in a facilita selectia solutiei optime a unei teme de proiect, discutand cu beneficiarul , cu furnizorii, cu project managerii si in special cu colegul architect coautor , schitele de proiect desenate ca posibile directii.
In fiecare saptamana, in Romania, se inaugureaza un spatiu comercial semnat MATIUS Studio, iar pentru a pastra influenta acestui ritm, trebuie sa solutionez telefonic, via e-mail sau in sedinte ad-hoc destul de multe situatii, din mers. Uneori, ziua de lucru trece fara ca eu sa-mi fi parcurs lista cu obiectivele proprii.
Clientii (beneficiarii este termenul folosit de arhitecti) afla de MATIUS de pe net, de la diferiti antreprenori (constructori, furnizori, agentii de brokeraj) care graviteaza in sfera retailului sau chiar de la mall-uri, MATIUS fiind un brand perceput ca fiind consecvent, serios si creativ.
- Stiu ca antreprenoriatul inseamna si greseli, erori, esec. Cum ai trecut tu, Matius Ichim peste momentele dificile?
De departe, anul 2013 este cel mai greu moment profesional de pana acum, pentru ca m-am gasit brusc in situatia de a avea foarte multe comezi, fara insa a avea o echipa suficient de mare cu care sa le duc la indeplinire.
Au mai fost si alte situatii de-a lungul timpului… De pilda, in primii 4-5 ani, greselile generate de lipsa de experienta in santier, greselile de gestionare a timpilor de proiectare, naivitatea fata de un beneficiar rau-platnic, gestionarea emotiilor fata de un beneficiar nehotarat.
- Care este secretul tau cu ajutorul caruia ai reusit in afaceri?
Daca este un secret, cred ca nu constientizez ca il detin. Reusita este greu cuantificabila si oricum este un barometru efemer. Constientizez insa ajutorul Alinei Andries in calitatea sa de om de cifre (economist, a studiat Relatii Economice Internationale la Iasi si Freiburg), cu care am luat majoritatea deciziilor in viata.
Ma bucur totodata sa constat in cazul meu abilitati sociale, imaginatie si anduranta.
- Stiu ca ai 2 copii si ca ai un business efervescent. Cum reusesti sa ai o viata de familie implinita si un business de succes?
Ma consider un detinut de lux al ambelor domenii, iar reusita supravietuirii acestui metaforic spatiu cazon, se poate explica probabil prin lipsa dorintei mele de a ma atasa de valori efemere, cultivand mai degraba relatii cu cei din jurul meu si sperand la cat mai multe evadari, in cat mai multe domenii imaginabile.
Ma consider o fiinta empatica si vad in asta o dovada a posibilitatii de evadare din sine.
Echipa MATIUS Studio se remarca pe piata din Romania drept singura specializata in design-ul de retail. MATIUS a reusit pe parcursul celor 16 de ani de activitate sa uneasca 18 oameni mereu binedispusi, nerabdatori sa-si puna ideile in practica si dornici de schimbare. Ambitia si determinarea lor s-au impus prin ideile creative pe care le regasim fiecare dintre noi, in cele peste 15% din magazinele din complexele mari comerciale din tara. Toate au la baza un principiu sanatos, acela care vizeaza confortul angajatilor, tradus prin utilizarea in design a elementelor functionale dar si experienta de cumparare a fiecarui client, indiferent de destinatia comerciala. Jocurile de culori si lumini, de linii, ideile tematice puse in valoare sub forma unei povesti in care personajul principal este mereu clientul, amplificate de elementele tehnice de ultima generatie au drept scop final cresterea vanzarilor si un indice ridicat al satisfactiei clientilor.
- interviu publicat pe inspiraschimbarea.ro