Însoțit de răspunsuri, printre studenții arhitecți

Noul venit, 2018, cel despre care se tot vorbește de bine, ne-a molipsit. Așa se face că am dat de gustul noutăților și am bătut palma cu întâia premieră care ne-a ieșit în cale. Unde? La Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”- acolo are loc toată povestea – alături de studenți cu idei care nu se dau bătute, printre care răsar, din când în când, semne robuste de-ntrebare. Pe 9 ianuarie, m-am echipat trainic cu-n buchet de răspunsuri și am pornit spre ei. Invitația a venit din partea domnului profesor Lect. dr. arh. Gabriel Negoescu, cel care este de multă vreme cunoscător al locului și cel căruia îi mulțumesc.

De plictiseală s-a dus lipsă din plin! Oricât ar fi-ncercat, nu și-a mai găsit și ea loc printre aglomerația de informații și printre discuțiile despre pasiunea de-a fi sclav de lux. N-aș spune c-am fost speaker, pentru c-am fost participant la dialog. Vorbele le-am clădit împreună cu studenții, pe fundația Structurii de ofertare – un document pe care l-am croit cu ajutorul cărții domnului profesor Negoescu, „Proiectarea de arhitectură și lucrul in echipă”.

Voi de când n-ați mai auzit de studenți care își dau singuri temă pentru acasă? Dau mărturie că există, căci așa s-a întâmplat și cu cei din povestire. Mi-au cerut, fără zăbavă și stat pe gânduri, documentele pe care le-am prezentat. Abia printre ele, spun ei, poți să vezi mai citeț viața de zi cu zi dintr-un studio de arhitectură. Tind și eu să cred că e așa. Prin asemenea ferestre fără perdele se vede cel mai bine peisajul profesiei de arhitect, cu tot ce cuprinde el: hint-uri despre dialogul cu clientul, despre ofertare, despre asocierea între arhitecți, despre prezența în spațiul online sau despre felul în care ne facem PR. Pentru asemenea probleme, doar teoria încă nu a găsit răspunsuri.

Am văzut, printre studenți, oameni plini ochi de inițiativă. Unul dintre ei, mai cu seamă, nu s-a mai putut abține, așa că a creat un soft, pe cont propriu, care să ajute arhitecții în predimensionarea unor structuri pentru clădiri de mici dimensiuni. Studenți ca el (Szabolcs Veress) sunt cei care-ți consumă laudele. Și tot cei asemenea lui m-au făcut să plec cu optimism de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, acolo unde, pe drept cuvânt, sunt mulți cei care încă știu ce înseamnă a învăța și a te perfecționa.